conturi euro si dolari la banci straine

De ce unele lacuri nu ingheața niciodata?

Lacurile nu ingheața niciodata in intregime: acest lucru se datoreaza proprietaților fizice unice ale apei, care variaza in funcție de compoziția sa chimica.

Odata cu sosirea fiecarei ierni, unii oameni au amintiri din copilarie in care se plimbau pe langa lac, patinau sau se dadeau cu sania pe stratul gros de gheața care acoperea lacul in frig. In timp ce acest tip de imagine tinde sa devina mai rar ca urmare a incalzirii globale, unele lacuri au chiar reputația – care devine aproape un argument turistic – de a nu ingheța niciodata, chiar si in timpul celor mai intense valuri de frig. Este acest lucru adevarat si cum poate fi explicat?

De ce unele lacuri au doar suprafata inghetata?

Pentru a intelege cum ingheata lacurile iarna, trebuie sa ne uitam la o proprietate particulara a apei care nu ar trebui sa aiba sens: odata ce atinge o temperatura de 0°C, apa dulce ingheata. In stare solida, apa ar trebui sa fie mai grea decat in stare lichida, asa ca se scufunda pe fundul lacului. Cu exceptia faptului ca apa are o proprietate fizica surprinzatoare: densitatea sa atinge punctul maxim nu la 0, ci la 4°C. Sub aceasta temperatura, densitatea sa scade, ceea ce explica de ce un cub de gheata pluteste si nu se scufunda pe fundul unui pahar plin cu apa. Acesta este si motivul pentru care, atunci cand un lac ingheata iarna, gheata ramane la suprafata pana cand formeaza un strat care acopera intregul lac.

Asemanatoare

De ce copacii nu cresc la nesfarsit?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce cred unii oameni ca coriandrul are gust de sapun?

De ce lacurile mari nu ingheata niciodata complet?

Exista un alt motiv pentru care un lac nu ingheata aproape niciodata complet. Stratul de gheata care se formeaza la suprafata actioneaza ca un izolator natural, prinzand apa care, ramanand la 4°C, se scufunda pe fundul lacului si, prin urmare, nu ingheata. Aceasta este o inversare a stratificarii temperaturii unui lac in functie de adancime: atunci cand temperaturile sunt pozitive si temperatura lacului depaseste 4°C, apa rece mai densa se scufunda pe fund. In sezonul rece, aceasta urca la suprafata si, in cele din urma, ingheata in forma solida. Acest fenomen uimitor este esential si pentru supravietuirea vietii acvatice: el impiedica animalele, in special pestii, sa moara prinse in gheata. In apa lichida de pe fundul lacului, ele pot petrece iarna linistite pana in primavara, chiar daca animalele cu sange rece nu hiberneaza cu adevarat.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cele mai mari eruptii solare din istorie

Unele lacuri nu ingheata niciodata?

Chiar si atunci cand mercurul coboara la valori negative, apele unor lacuri nu ingheata. Exista mai multe explicatii pentru acest lucru. Unele lacuri de apa dulce nu mai ingheata suficient iarna din cauza schimbarilor climatice si a poluarii, ceea ce impiedica apa sa atinga punctul de topire, fenomen care alerteaza asociatiile de protectie a mediului de multi ani. Uneori, insa, intalnim lacuri ale caror ape nu ingheata niciodata, cum ar fi Lacul Don Juan din Antarctica sau, mai aproape de noi, Lacul Kuttolsheim din Alsacia. Acest lucru se datoreaza compozitiei chimice a apei din aceste lacuri, care sunt fie lacuri de apa sulfuroasa, fie lacuri de apa sarata, cu o temperatura de topire mult sub 0°C. Ca urmare, cu o apa cu un continut de sare care se apropie de 40%, apa din lacul Don Juan nu ingheata niciodata, chiar si atunci cand temperaturile ajung uneori la -50°C.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/pourquoi-certains-lacs-ne-gelent-ils-jamais-11199875/

Ghice ce mai avem pentru tine?  Au tantarii dinti?

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More