De ce uiti ce trebuia sa faci atunci cand intri intr-o incapere

Cu siguranta ai avut si tu o astfel de experienta, macar o data in viata. In momentul in care intri intr-o incapere pentru a cauta ceva – bucatarie, baie, debara – uiti scopul pentru care ai venit in incaperea respectiva, ce cauti. Cum se poate interpreta aceasta uitare? Nu intra in panica, exista o explicatie precisa pentru acest fenomen.

O proasta functionare a creierului nostru?

Creierul nostru este un muschi complex care inca mai are multe secrete de dezvaluit. Barlogul memoriei noastre de lunga si de scurta durata, pe el il invinovatim atunci cand uitam usa de la frigider deschisa sau uitam complet pentru ce am venit in bucatarie. Aceste uitari enervante din viata de zi cu zi nu sunt totusi semnul unei probleme grave si reprezinta un fenomen care se explica cu usuruinta din punct de vedere stiintific.

Asemanatoare

Cum putem explica diferentele de temperatura dintre planete?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu ne este frig intr-un iglu?

The Doorway Effect

Studiile au aratat ca, aceasta trecere, dintr-o incapere in alta este de fapt cea care ne provoaca golurile de memorie. Creierul nostru segmenteaza in realitate episoade din viata de zi cu zi. Altfel spus, usa reprezinta de fapt o pasarela intre diferitele evenimente petrecute. De aceea, atunci cand ne gandim sa facem ceva, ne amintim de acel lucru daca ne aflam in acelasi mediu. Insa, atunci cand schimbam incaperea, creierul nostru nu asociaza acest gand.

Acest fenomen curios poarta numele de The Doorway Effect. In cazul acestor “uitari”, usa reprezinta o schimbare mentala si fizica deopotriva. Memoria triaza in mod automat actiunile importante, le ierarhizeaza. Spre exemplu, intre ganduri (cautarea unei solutii), micare (mersul spre acel ceva ce cautam) si reperajul spatial (spre bucatarie pre exemlu), creierul va uita intre timp primul element.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt speciile care sfideaza legile naturii

Nimeni nu a gasit inca o solutie pentru a anula acest Doorway Effect. Dar, nu trebuie sa iti faci griji, nu este un lucru grav.

Sursa: https://lesavaistu.fr/voila-oubliez-voulez-faire-entrez-piece/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More