De ce tipa jucatorii de tenis
Daca esti un fan al tenisului, probabil ca ti-ai astupat deja urechile din cauza tipetelor mult prea puternice ale jucatorilor. Toata lumea isi aminteste de Monica Seles la feminin si de Andre Agassi la masculin, care au fost mari vedete in anii 1990. Iar acesti campioni iubitori de zgomot au fost cei care au inspirat generatia urmatoare. Drept urmare, strigatul a devenit o norma. Intrebati-o pe Maria Sharapova, al carei tipat a fost masurat la 101 decibeli, sau pe Victoria Azarenka, al carei tipat a atins 105 decibeli. Acest tipat este asemenator cu sunetul emis de un ciocan pneumatic sau cu cel emis de un club de noapte!
In afara de fenomenul de moda, cum se explica aceste tipete? Prin evacuarea aerului, ar spune unii, ca o prelungire a gestului. Este adevarat ca respiratia este cruciala intr-un astfel de efort sportiv si nu este intotdeauna tacuta. Strigatele apar adesea in momente strategice. In timpul unui punct important pentru a fi castigat, pentru a gestiona stresul.
Dar, desi aceste strigate pot fi foarte neplacute pentru public, se spune ca au si un scop real. Oamenii de stiinta au descoperit ca tipatul in timp ce lovesti mingea creste viteza acesteia cu 4 pana la 6%, ceea ce reprezinta un avantaj semnificativ in cadrul unor competitii. Un alt avantaj este ca strigatul poate destabiliza adversarul si impune dominatia. Confruntat cu un strigat, receptorul poate fi distras si sa nu auda sunetul mingii. Studiile au aratat chiar ca timpul sau de reactie este cu o treime mai mare si ca are mai multe dificultati in a sti in ce directie va merge mingea.
O intarziere de 30 de milisecunde a tipatului unui jucător de tenis reprezinta un mare dezavantaj pentru adversar, asta deoarece jucatorul care se afla de cealalta parte a fileului ajunge mai greu la minge.
Sursa: https://www.programme-tv.net/news/sport/230217-tennis-pourquoi-les-joueurs-crient-ils-video/
Comments are closed.