conturi euro si dolari la banci straine

De ce sunt mingile de tenis galbene?

Mingile de tenis nu seamana deloc cu cele folosite in alte sporturi. Dar de ce arata asa?

Arbitri cocotati pe scaune inalte, mingi galbene „paroase”: tenisul nu seamana cu nimic altceva. Dar, in timp ce modul in care sunt numarate punctele isi are originile ancestrale, felul in care arata mingile este o adaptare simpla, un fel de anticipare a viitorului.

Sa ne intoarcem in timp. In 1877, primul turneu de tenis a avut loc la Wimbledon, intr-o perioada in care Grand Slam-ul era inca departe de a fi o realitate. Sportul a castigat treptat in popularitate, cu o succesiune de campioni precum „Cei patru muschetari” (tenismenii francezi Jean Borotra, Henri Cochet, René Lacoste si Jacques Brugnon) si Fred Perry la masculin, precum si Suzanne Lenglen si Margaret Smith Court la feminin.

Acolo unde exista democratie si mari campioni, exista si acoperire mediatica, iar tenisul nu face exceptie de la acest succes pe terenurile sale de zgura si sintetice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este istoria numerelor de pe tricourile de fotbal

Acestea sunt mai vizibile la televizor

Tenisul a devenit mai profesionist si a facut un pas important in cautarea popularitatii prin deschiderea catre televiziune: era Open din 1968 a marcat inceputul unui punct de cotitura pentru acest sport. Problema era ca albul era prezent pe terenuri. Foarte prezent. Prea mult.

Pe langa tinutele albe, care erau la moda la acea vreme pentru jucatorii si jucatoarele (in special la Wimbledon, unde aceasta culoare facea parte din traditie), mingile si liniile erau albe, la fel ca si plasele si rachetele de tenis. Chiar si pantofii de tenis au cedat modei. Asadar, era greu de distins mingea de linii pe televizoarele de moda veche, majoritatea fiind inca in alb-negru la acea vreme.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce echipele in rosu castiga mai des?

Sar mai bine

Televiziunile au gasit o solutie: de acum inainte, mingea va avea culoarea optica cea mai vizibila cu ochiul liber: galben. Este o schimbare care a devenit parte din viata de zi cu zi, mingea galbena devenind o adevarata institutie pe terenurile de tenis. Este o evolutie care reflecta o dorinta de deschidere fata de publicul care urmareste meciurile la televizor, la fel ca si introducerea, in acelasi timp, a tie-break-ului pentru a evita finalurile interminabile de seturi, in ciuda modului destul de simplu de numarare a punctelor.

Asadar, mingea este galbena, dar de ce paroasa? Este o intrebare practica: pasla care acopera cauciucul de pe minge o ajuta sa ricoseze mai bine pe teren in timpul antrenamentelor si al turneelor de Grand Slam.

Jocul de tenis a devenit mult mai apropiat de public si, uneori, un pic mai simplu prin implementarea acestei reguli simple. In orice caz, spectatorii nu se plang. Toate suprafetele beneficiaza, iar astazi este greu de imaginat un teren de tenis fara mingea sa emblematica.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai mari 18 curiozităţi despre fotbal

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More