De ce sunt ingropate ramasitele civilizatiilor din trecut?

Ingroparea vestigiilor este rezultatul unei combinatii de factori care actioneaza in sinergie.

Este fascinant de observat ca majoritatea vestigiilor arheologice ale civilizatiilor antice se gasesc ingropate sub straturi de pamant si vegetatie. In loc sa fie pur si simplu asezate la suprafata solului, aceste marturii pretioase ale trecutului necesita adesea sapaturi meticuloase inainte de a putea fi dezvaluite. Intre factorii naturali si influenta umana, ingroparea acestor situri arheologice este rezultatul unei combinatii complexe de cauze.

Rolul dezastrelor naturale

Unul dintre primii factori care ne vin in minte atunci cand discutam despre ingroparea vestigiilor este rolul dezastrelor naturale. Eruptiile vulcanice, cum ar fi eruptia Muntelui Vezuviu care a ingropat orasul Pompei, reprezinta un exemplu graitor. Lava, cenusa si alte materiale eruptive pot acoperi un oras intreg in scurt timp.

Nu doar vulcanii fac acest lucru; fenomene precum tsunami, cutremure si inundatii pot contribui, de asemenea, la ingroparea rapida a siturilor antice.

Abandon si recuperare de catre natura

Asemanatoare

De unde si-a luat Ludovic al XIV-lea porecla de Regele…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine era imparatul Constantin?

Un alt factor care contribuie la ingroparea siturilor antice este abandonarea acestora. Siturile care au inflorit candva pot fi, de asemenea, abandonate si, in timp, natura le revendica drepturile. De exemplu, orasele mayase au fost literalmente absorbite de padurea tropicala, transformandu-si siturile in dealuri verzi aproape imposibil de distins. De-a lungul secolelor, vegetatia creste, copacii se inmultesc si se formeaza dealuri naturale, acoperind situl pana cand acesta devine de nerecunoscut.

Acest proces de „intoarcere la natura” este lent, dar inexorabil, ridicand nivelul solului prin descompunerea materiei organice. Eroziunea, inundatiile si depunerile eoliene sunt, de asemenea, responsabile pentru acumularea de sedimente care pot ingropa structurile construite.

O suprapunere de generatii

Acestea fiind spuse, nu toate orasele antice au fost abandonate. Roma a fost locuita fara intrerupere din 753 i.H. In ciuda acestui fapt, fragmente din trecutul sau, cum ar fi sectiuni ale Curiei Iulia, sunt ingropate cu mult sub nivelul actual al solului. O explicatie consta in materia organica din jur. Resturile de plante se descompun in solul vegetal, ridicand treptat nivelul solului. Inundatiile Tibrului au contribuit, de asemenea, cu sedimente suplimentare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a fost gasit mormantul lui Tutankhamon

Cu toate acestea, principalul motor al acestui fenomen de ingropare este insasi activitatea umana. Societatile au tendinta de a construi pe fundatiile predecesorilor lor, adesea fara a indeparta metodic resturile. La Roma, ca si la Londra, evolutia unui sat intr-o metropola a presupus adesea utilizarea resturilor de constructii si a pamantului pentru a umple strazile existente, creand un „sol artificial” pe care au fost ridicate noile structuri.

O cladire prabusita putea fi pur si simplu acoperita, pietrele sale fiind recuperate pentru noi proiecte, in timp ce tiglele si alte obiecte mai putin utile erau neglijate. In mod paradoxal, acest lucru pastreaza o inregistrare pentru viitorii arheologi, oferindu-le comori ascunse de dezgropat. Fiecare strat de pamant poate fi o capsula a timpului, continand indicii cruciale pentru intelegerea societatilor care au venit inaintea noastra.

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/traces-civilisations-ancienne/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More