De ce stralucesc stelele?

Stelele in sine nu stralucesc. Daca observi chiar si o stea departe de spatiu, aceasta nu va sclipi.

Astronautii care priveau stelele de pe Luna, unde nu exista atmosfera, au vazut cerul presarat cu stele care straluceau cu o lumina constanta, care nu clipeste. Dar aici, pe Pamant, acoperite de o „patura” groasa a atmosferei, razele stelelor, inainte de a ajunge la suprafata, sunt refractate in mod repetat in directii diferite.

Cand incep stelele sa sclipeasca?

Lumina de la o stea devine palpaitoare pe masura ce trece de la un strat de atmosfera cu densitate mare la un strat de densitate mai mica. De ce? Masele de aer din jurul nostru nu se opresc. Se misca constant unul fata de celalalt. Aerul cald se ridica, aerul rece se scufunda. Aerul refracteaza lumina diferit in functie de temperatura. Cand lumina trece de la un strat de aer cu densitate mai mica la un strat de densitate mai mare, incepe palpairea luminii.

Asemanatoare

Ce stiau oamenii din Antichitate despre astronomie?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce straluceste Luna atat de tare?

In acest caz, contururile stelelor devin neclare iar imaginile lor cresc. Intensitatea radianta a stelelor, adica luminozitatea lor, variaza. Fie steaua este foarte clar vizibila, apoi s-a estompat. Si din nou, este foarte clar vizibila. Aceste modificari ale intensitatii luminii sunt numite stiintific „scintilatie”. Dar o vom numi „palpaire”.

Nu toate stelele sclipesc

Planetele, de exemplu, stralucesc cu lumina soarelui reflectata si nu sclipesc. Venus si Marte arata ca stele mari stralucitoare pe cer, dar difera de ele prin faptul ca nu sclipesc.

Planetele sunt mai aproape de Pamant si le percepem pe acestea ca niste discuri mici, nu puncte mici. Lumina este reflectata de diferitele sectiuni ale discului.

O planeta poate fi distinsa de o stea prin natura radiatiei: stelele sclipesc, dar planetele nu. Intr-adevar, aceasta nu este o modalitate nepotrivita de a distinge o planeta de o stea. Dar, daca exista mari excitatii in atmosfera Pamantului, cum ar fi un uragan, planetele pot sclipi si ele. Soarele nostru este si el o stea. Dar este mult mai aproape de Pamant decat stelele pe care le vedem noaptea. Soarele nu este un simplu punct pe cer.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a ajuns creierul lui Einstein in bucati
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More