De ce stralucesc stelele pe cer

Ce poate fi mai frumos decat un cer intunecat ornat cu mii de puncte stralucitoare? Poetice, sublime, intrigante: dintotdeauna, stelele au fascinat Omul atat pentru frumusetea lor cat si pentru istoria lor, compozitia si misterele decare sunt inconjurate. Insa ce este o stea si de unde aceasta stralucire?

Ce este o stea si de ce straluceste?

O stea reprezinta o sfera masiva de plasma incandescenta, compusa in principal din hidrogen si heliu. Arzand hidrogenul si transformandu-l in heliu in nucleul sau, printr-un proces care poarta numele de “fuziune nucleara”, devine astfel calda dar, in egala masura, luminoasa.

Cu cat stelele sunt mai masive cu atat stralucesc mai tare, consumandu-se mai rapid. Cu cat masa lor este mai mica, cu atat vor straluci mai putin insa, in schimb, vor avea o durata de viata mai lunga.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce mananca plantele carnivore

Exista mai multe tipuri de stele, principalele tipuri de stele sunt:

– Pitica rosie – cea mai mica stea si care arboreaza o culoare rosie de unde si numele. Aceste stele sunt cele mai des observate in Calea Lactee. Insa, acest tip de stea nu straluceste foarte mult.

– Stele de masa medie – sunt acele stele al caror stralucire ni se pare de culoare galbena/alba, precum soarele spre exemplu.

– Stelele gigant care sunt mai mari insa a caror marime si stralucire ne permit sa le reperam cu deosebita usurinta. Afiseaza o culoare albastra si sunt extrem de luminoase.

Care este ciclul de viata al unei stele?

Totul incepe prin nebuloase, adica norii de praf uriasi dispersati in galaxie. Datorita fortei gravitationale, praful si gazul ajung sa se regrupeze, sa se condenseze, devenind din ce in ce mai calde in centru formand ceea ce se numeste protostea. Apoi, cand nu mai ramane hidrogen suficient de ars in centru, steaua se transforma intr-un urias de culoare rosie. In functie de masa stelei, aceasta se transforma in pitic alb sau in supernova.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Au pasarile miros?

Sursa: https://saviezvous.fr/pourquoi-les-etoiles-brillent-dans-le-ciel/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More