De ce steagurile Australiei si Noii Zeelande sunt asemanatoare?
Rezumat:
Australia si Noua Zeelanda au acelasi continent, dar nu si acelasi steag. Cu toate acestea, multi oameni continua sa confunde steagurile acestor doua tari din cauza simbolurilor si culorilor lor. Cum poate fi explicata o astfel de asemanare? Inca o data, istoria are o explicatie.
Steagul australian, asa cum este cunoscut astazi, a fost adoptat in 1909. Acesta se bazeaza pe steagul de stat britanic, Blue Ensign. Steagul australian are un fundal albastru si steagul Regatului Unit in coltul din stanga sus. Sub Union Jack se afla o stea cu sapte colturi si alte cinci stele in partea dreapta, dintre care una cu cinci colturi si patru cu sapte colturi. Steagul Noii Zeelande a fost creat in 1869. La fel ca steagul australian, se bazeaza pe Blue Ensign, dar simbolurile nu sunt aceleasi. Steagul Noii Zeelande are patru stele rosii cu cinci varfuri pe partea dreapta.
Emblema Australiei: de ce exista steagul britanic pe steagul australian si pe cel neozeelandez?
Drapelul britanic, cunoscut sub numele de Union Jack, se afla in partea superioara stanga a steagurilor Australiei si Noii Zeelande. In cazul Australiei, acesta simbolizeaza istoria coloniala a tarii, care a inceput in 1768, odata cu capitanul James Cook. Prima colonie britanica a fost denumita New South Wales. Abia in 1901 Australia si-a obtinut independenta si a fondat Commonwealth-ul Australiei. Union Jack de pe steagul Noii Zeelande reprezinta, de asemenea, trecutul colonial al tarii. In 1840, Tratatul de la Waitangi, semnat intre reprezentantii Coroanei britanice si sefii maori, a declarat Noua Zeelanda colonie britanica. Tara a devenit un stat independent in 1947.
Steagul albastru cu stea: de ce patru stele pe Noua Zeelanda si sase stele pe Australia? Care este semnificatia lor?
Pe drapelul australian, steaua alba cu sapte varfuri de sub Union Jack reprezinta primele sase state membre ale Commonwealth-ului Australiei: Australia de Sud, Australia de Vest, New South Wales, Queensland, Tasmania si Victoria. Cea de-a saptea ramura simbolizeaza viitoarele state. Cele cinci stele albe din partea dreapta a steagului australian reprezinta Crucea Sudului. Aceasta constelatie a fost aleasa pentru a simboliza Australia in primele zile ale colonizarii britanice. Pe steagul Noii Zeelande, cele patru stele rosii cu margine alba reprezinta, de asemenea, constelatia Crucea Sudului. De data aceasta, simbolizeaza locul Noii Zeelande in emisfera sudica.
Noul steag al Australiei: de ce cere Noua Zeelanda sa isi schimbe steagul?
Steagul Noii Zeelande a fost adesea subiectul unor dezbateri in tara, fiind considerat prea asemanator cu cel al Australiei. De asemenea, unii au considerat ca Union Jack nu mai este reprezentativ pentru identitatea neozeelandeza. Intre 2015 si 2016, Noua Zeelanda a organizat un referendum pentru a decide daca sa adopte sau nu un nou steag. Steagul alternativ al Noii Zeelande a fost feriga argintie neagra si albastra. In ciuda unei prezente la vot de 67,26%, populatia a ales sa pastreze primul steag al Noii Zeelande, cu 56,6% in favoarea acestuia fata de 43,2% impotriva.
Comments are closed.