De ce se spune ca intestinul este al doilea creier al nostru
In ciuda unor secole de progrese in domeniul stiintific, creierul mai pastreaza numeroase mistere pentru cercetatori si pentru medici. Si iata ca, in ultimii ani, auzim din ce in ce mai des vorbindu-se despre stomac drept un al doilea creier. Ce inseamna insa acest lucru?
Neuroni in…burta?
Cu totii am auzit de fluturi in stomac…nu-i asa? Este o senzatie pe care cu totii o resimtim macar o data de-a lungul existentei. Pornind de la aceasta constatare, este cam greu sa nu ne gandim ca aceasta parte din anatomia noastra este indispensabila – la fel ca si creierul – bunei funcionari a corpului nostru dar si a spiritului. Insa in ce masura?
Chiar daca se afla pe al doilea loc ca importanta, dupa creier, intestinul nu reuseste sa detroneze creierul atunci cand vine vorba despre principalele functii ale corpului nostru. Chiar si cu cei 20 000 – 50 000 de neuroni pe care ii adposteste. Dupa cum a subliniat si Giulia Enders care a debenit celebra dupa publicarea operei intitulate Sarmul discret al intestinului, acesta din urma are un rol important, acela de informator, ofera creierului nostru o serie de informatii extrem de importante. Autoarea este de parere ca 90% din aceste informatii (cu privire la starea noastra de sanatate generala) fac traseul intestine-creier si nu invers.
Un actor important pentru fericirea noastra
Intestinul isi efecureaza munca de digestie in mod aproape autonom. Nu vrea sa aglomereze creierul cu o sarcina “mai putin nobila”. Se pare ca stomacul poseda un rol primordial cu prvire la exprimarea emotiilor. 95% din serotonina este produsa in intestine.
Atunci nu este de mirare faptul ca majoritatea senzatiilor pozitive sunt resimtite in stomac. Dovada vie ca,corpul uman mai are numeroase mistere de decoperit si de deslusit.
Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-dit-on-que-lintestin-est-notre-deuxieme-cerveau/
Comments are closed.