De ce se sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie?

Craciunul este una dintre cele mai populare sarbatori din lume, iar acest lucru este valabil chiar si in unele tari cu o majoritate necrestina. Dupa cum stie toata lumea, Craciunul este sarbatorit intotdeauna la 25 decembrie in fiecare an. Dar de ce se sarbatoreste Craciunul la aceasta data?

Diferitele teorii existente cu privire la sarbatorirea Craciunului pe 25 decembrie

Craciunul este o sarbatoare anuala care comemoreaza nasterea lui Iisus Hristos. Celebrata in principal la 25 decembrie ca sarbatoare religioasa si culturala in intreaga lume, ziua de Craciun este o sarbatoare publica in multe tari. Este sarbatorita din punct de vedere religios in tarile cu o majoritate de crestini, iar din punct de vedere cultural in multe tari necrestine, cum ar fi Japonia, Egipt si India. Avand in vedere universalitatea acestei sarbatori, multe traditii s-au dezvoltat in jurul ei.

Una dintre principalele traditii este ca, Craciunul este sarbatorit pe 25 decembrie. Intrebarea este: de unde provine aceasta data celebra? Exista doua teorii principale pe aceasta tema. Prima ipoteza, cunoscuta sub numele de „istorie religioasa”, propune ca aceasta data a fost aleasa pentru vechile festivaluri pagane din perioada precrestina, in special solstitiul si Saturnalia. Solstitiul de iarna era sarbatorit in emisfera nordica pentru a celebra victoria soarelui asupra intunericului iernii.

Asemanatoare

Care este altitudinea maxima la care pot zbura pasarile?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Importanța protecției termice: Ghid complet pentru un păr sănătos

Unul dintre motive este faptul ca solstitiul este ziua din an in care exista cel mai putin timp intre rasaritul si apusul soarelui. In Scandinavia si in alte parti ale Europei de Nord, perioada din jurul solstitiului de iarna este cunoscuta sub numele de Yule. Saturnalia a fost un festival roman care se desfasura intre 17 si 23 decembrie pentru a-l onora pe zeul roman Saturn inainte de celebrarea solstitiului, care avea loc, in general, pe 25 decembrie.

Potrivit celei de-a doua teorii, numita adesea ipoteza calculului, aceasta data a fost aleasa de primii crestini pe baza unor calcule pentru a afla cand s-a nascut Hristos. O traditie crestina foarte veche spunea ca ziua in care Maria a aflat ca va avea un copil foarte special a fost 25 martie. La noua luni dupa 25 martie, este 25 decembrie si, prin urmare, aceasta a fost desemnata ca fiind data nasterii lui Iisus. Cele mai vechi dovezi ca Craciunul a fost sarbatorit la 25 decembrie dateaza din anul 336, pe vremea imparatului Constantin, primul imparat roman crestin.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt avantajele și factorii care influențează costul transportului maritim de mărfuri din China către România

Este important de precizat ca, pana in prezent, nu exista dovezi care sa justifice faptul ca una dintre aceste teorii o domina pe cealalta. Mai mult, expertii considera ca una dintre aceste ipoteze nu o exclude pe cealalta. De asemenea, este important sa intelegem ca, probabil, Iisus Hristos nu s-a nascut pe 25 decembrie. Desi data nasterii lui Hristos nu este mentionata in Biblie, povestea Nasterii Domnului ofera cateva indicii. Prezenta pastorilor si a oilor lor sugereaza o nastere de primavara.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca, in unele tari, Craciunul nu este sarbatorit pe 25 decembrie. In Ucraina, de exemplu, Craciunul este sarbatorit in mod traditional la 7 ianuarie, desi 25 decembrie este, de asemenea, o sarbatoare publica in aceasta tara din 2017. Armenii sarbatoresc Craciunul pe 6 decembrie, in timp ce cei care locuiesc in Israel sarbatoresc pe 18 ianuarie.

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/noel-25-decembre/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More