De ce scriem de la stanga la dreapta?
Chiar daca nu este cazul tuturor culturilor si tarilor, este valabil pentru o mare parte din planeta. Fie ca este vorba de scrierea de mana sau de o tastatura mecanica, acest lucru este atat de normal incat nici macar nu ne mai gandim la el. De ce nu scriem de sus in jos sau in diagonala? Si de ce populatia araba scrie de la dreapta la stanga?
Debuturile scrierii
Va amintim faptul ca scrierea isi are leaganul in Mesopotamia sau in Egipt, si asta de aproximativ 6000 de ani. Sa ne concentram intai asupra primilor, la care scrierea cuneiforma a fost dezvoltata. Este vorba despre utilizarea semnelor pentru a transcrie sunetele, ceea ce are drept avantaj necesitatea mai multor simboluri.
In Mesoptamnia, cea mai admisa ipoteza pentru a explica faptul ca scribii au optat pentru redactarea de la stanga la dreapta este extrem de simpla. Majoritatea din ei erau dreptaci si au ales aceasta directie in mod natural pentru a vedea mai bine ceea ce scriu. Pe de alta parte, scriind cu mana stanga ar fi murdarit tabletele pe care luau notite.
Odata cu dezvoltarea acestei modalitati de scriere a venit si nevoia de a implementa un sistem de scriere unic petru a facilita viata de zi cu zi. De atunci, elevii au inceput sa citeasca si sa scrie de la stanga la dreapta. Un lucru care a instaurat un mod de functionare milenar.
Diferite moduri de scriere
Pentru egipteni in schimb evolutia nu s-a petrecut la fel. Acestia folosesc hieroglife pentru a comunica ceea ce necesita o stapanire a diferitelor simboluri. Scribii care redactau papirusi isi foloseau mana stanga pentru a-si tine mana dreapta pe acesta din urma. Era mai practic pentru ei sa scrie, era mai practic de a redacta de la dreapta la stanga cu mana opusa pentru a continua miscarea.
Aceasta mtoda de scriere s-a transmis din generatie in generatie si s-a raspandit din bazinul mediteranean.
Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-ecrit-on-de-gauche-a-droite/
Comments are closed.