De ce nu putem trai pe Marte?

Este viata pe Planeta Rosie o iluzie? In timp ce diversele institutii de pe Pamant fac tot posibilul pentru a imblanzi planeta Marte si a o transforma in casa lor permanenta, exista o serie de obstacole in calea lor. Vant si frig extrem, radiatii mortale si, mai ales, un aer incompatibil cu plamanii nostri. Acestea sunt motivele pentru care traiul pe Marte este imposibil pe termen scurt.

NASA a anuntat ca intentioneaza sa trimita primii oameni pe Marte pana in 2040. Iar aceasta prima expeditie va fi urmata rapid de un proiect de colonizare, dupa ce Luna va fi folosita ca teren pentru o repetitie generala. Cu toate aceste posibilitati, am putea avea tendinta de a uita cat de ostila este Marte. Si, desi a fost probabil caminul vietii cu milioane de ani in urma, este departe de a fi un mediu potrivit pentru oameni.

Parerea expertilor: este imposibil sa respiri pe Marte!

Asadar, daca te intrebi: putem respira pe Marte? Raspunsul este nu. Intr-un articol dedicat acestui subiect pe site-ul The Conversation, Phylindia Gant si Amy Williams, doua experte in stiinte planetare, se opresc asupra subiectului si explica de ce. Ele incep prin a ne reaminti ca aerul pe care il respiram pe Pamant este alcatuit din mai multe gaze. Principalele componente sunt azotul (78%) si oxigenul (21%), mai cunoscut sub numele de oxigen. Restul de 1% reprezinta o multitudine de alte gaze in cantitati infime, cum ar fi dioxidul de carbon, care este responsabil de incalzirea globala, heliul si argonul, pentru a numi doar cateva. „Cand inspiram, corpul nostru il sorteaza singur. Acesta extrage oxigenul de care are nevoie si expulzeaza restul”, explica oamenii de stiinta.

Asemanatoare

Unde se afla cel mai silentios loc din lume?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce parul se albeste odata cu inaintarea in varsta?

Compozitia toxica a atmosferei martiene!

Motivul pentru care nu am putea respira pe Marte consta in compozitia aerului martian. Phylindia Gant si Amy Williams explica: „Atmosfera de pe Marte reprezinta doar 1% din volumul atmosferei de pe Pamant. Cu alte cuvinte, exista cu 99% mai putin aer pe Marte decat pe Pamant”. Acest lucru se datoreaza faptului ca Planeta Rosie are jumatate din dimensiunea vecinului sau albastru. Acolo, gravitatia nu este suficient de puternica pentru a retine gazele care se evapora in spatiu.

A trai pe Marte inseamna moarte intr-o fractiune de secunda!

In volumul mic de aer de pe Marte, 96% din acesta este dioxid de carbon. Potrivit Institutului National Francez pentru Cercetare si Securitate (INRS), CO2 este fatal peste o concentratie de 11%, asa ca imagineaza-ti ce ti-ar putea face o singura gura de aer martian. Sufocarea si moartea ar fi imediate. In realitate, acest lucru nu s-ar putea intampla cu adevarat, deoarece acesta este un alt parametru care te-ar ucide inainte de a te gandi macar sa iti umfli plamanii. Aminteste-ti aceasta regula a fizicii: cu cat presiunea atmosferica este mai mica, cu atat mai mic este punctul de fierbere al unui lichid. Pe Marte, aceasta presiune este practic inexistenta. Un pas in afara unui adapost presurizat si sangele tau ar fierbe instantaneu.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce uiti ce trebuia sa faci atunci cand intri intr-o incapere

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/selon-les-experts-voici-pourquoi-on-ne-peut-pas-vivre-sur-mars-11189006/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More