De ce nu exista niciun turist pe insula Surtsey?

Clasata in patrimoniul mondial UNESCO, aceasta insula nu exista pana in anul 1963. In acel an, insula a luat nastere datorita unei eruptii vulcanice, la 30 de kilometri distanta de coastele islandeze.

Cu un diametru de 1,5 kilometri si o inlatime de 174 de metri, oamenii de stiinta au vurt sa afle cum urmeaza sa se dezvolte viata naturala pe insula, fara interventie umana. De aceea, insula este interzisa oamenilor, in afara biologilor si zoologilor care isi iau notite cu privire la evolutia speciilor.

Insula si-a primit numele de la personajul mitologic Surtr – liderul gigantilor focului. Este una din cele mai tinere insule vulcanice din toate cele existente pana in prezent.

Primele plante care s-au dezvoltat aici si-au facut aparita in 1965 si este vorba de licheni si muschi, apoi ierburi. Mai apoi, fluturii s-au instalat in zona. La scurt timp si pasarile si-au facut aparitia pe insula. Acestea din urma au adus cu ele seminte. Actualmente, pe insula Surtsey exista 12 specii de pasari si 60 de specii de plante. Din nefericire, insula risca sa dispara in aproximativ 500 de ani din cauza eroziunii. Daca se declanseaza noi eruptii atunci insula are sanse sa ramana.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai uimitoare plaje din lume?

Surtsey astazi

Desi zona a castigat recunoastere internationala – inclusiv statutul de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2008 – niciun turist nu are voie sa puna piciorul aci. Prezenta omului ar putea fi daunatoare pentru fauna si flora din jur. Doar cativa reprezentanti ai comunitatii stiintifice (geologi, biologi etc.) sunt autorizati sa aiba acces pe insula, deoarece acestia desfasoara lucrari aprofundate care sunt esentiale pentru dezvoltarea intelegerii fenomenelor naturale terestre.

Toate bogatiile insulei

Cand s-a format, temperatura de la suprafata era de aproximativ 1000°C. Era un pamant absolut virgin. Ceea ce intereseaza comunitatea stiintifica este faptul ca intreaga noastra planeta trebuie sa fi trecut candva prin aceasta stare pentru a ajunge acolo unde este astazi. Pentru a vedea si a intelege dezvoltarea vietii pe Surtsey, trebuie sa intelegem cum a fost posibila viata pe Pamant in primul rand.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai incredibile lacuri din lume?

Odata cu aparitia primei vegetatii in vara anului 1965, insecte precum mustele si afidele au inceput sa colonizeze insula. Apoi, focile au inceput sa acapareze zona, transformand-o in teren de vanatoare. In cele din urma, in 1970, primii pescarusi si-au stabilit resedinta pe insula. Astazi, Surtsey este casa a nu mai putin de 90 de specii de pasari!

Cum se poate vizita

Nu veti putea vizita insula pe pamant, dar va puteti apropia cat mai mult posibil. Cu barca sau cu un avion de mici dimensiuni, va puteti apropia de formatiunea vulcanica si o puteti observa. Veti avea parte de un spectacol fabulos, inclusiv cele doua cratere ale insulei, Surtungur si Surtur.

 

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More