De ce nu este frig intr-un iglu?

Un iglu este o casuta celebra din zapada si gheata, casuta pe care o regasim in regiunea Marelui Nord. In mod traditional un iglu este asociat cu Inuitii. Aceasta denumire desemneaza in general un popor care locuieste in partea de nord a Canadei si in Groenlanda.

Totul porneste de la zapada

Pentru a construi un iglu este nevoie, evident, de zapada si gheata. Insa nu orice tip de zapada, cea mai buna este zapada tasata, deoarece este mai usor de lucrat cu ea, mult mai usor de decupat. Aceasta zapada va fi decupata in blocuri. In ciuda faptului ca un iglu este o constructie realizata din blocuri de gheata, in interiorul acestuia nu este atat de frig pe cum am crede.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Te poate lacul Natron transforma in statuie din piatra?

Timp de zeci de mii de ani oamenii au exploatat zapada cu scopul de a construi igluuri menite sa ii tina cat mai departe de frig. O idee cel putin ciudata daca ne gandim ca gheata si zapada sunt teoretic reci. Adevarul este ca un iglu poate fi mai cald decat o blana de urs oricat de ciudata ti s-ar putea parea aceasta afirmatie. Un lucru care le-a permis eschimosilor si inuitilor (popoare din regiunea arctica) sa traiasca fara probleme in aceasta regiune de mai bine de 5000 de ani.

In interiorul unui iglu oamenii radiaza caldura intr-o camera sferica, de mici dimensiuni. Cu totii stim faptul ca fiinta umana emana caldura, ajunge la o temperatura de 37 de grade. Acest fenomen poarta numele stiintific de radiatie iar corpul nostru actioneaza asemeni unui radiator in miniatura.

Aceasta caldura va ramane si va circula in interiorul igluului. Aerul cald va fi ridicat deoarece este mult mai usor decat aerul rece si, datorita formei pe care o are locuinta, aerul cald va incepe sa circule unform si in iglu nu exista riscul de a suferi de frig.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza gaurile in stratul de ozon

Sursa: https://lesavaistu.fr/pas-froid-chaud-igloo/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More