De ce nu cad norii?

Chiar daca sunt compusi din cristale de gheata minuscule, norii sunt mai grei decat aerul. De unde intrebarea logica: de ce nu cad norii?

De ce nu cad norii?

Chiar si cei mai mici nori cantaresc cateva sute de mii de tone, adica masa totala a unui milion de masini.
Pentru a intelege cum reusesc sa se mentina in aer fara sa cada trebuie sa intelegem din ce sunt constituiti mai exact. Norii sunt compusi din aer, din vapori de apa si picaturi de apa lichida sau din minuscule cristale de gheata, mii pe centimetru cub. Marimea acestor picaturi este atat de mica incat nu se vad individual.

Unul langa altul, aceste elemente reflecta lumina si confera culoarea alba norilor.

Asemanatoare

De ce este atat de frig in unele deserturi?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai adanc si mai curat lac din Europa

Aceste picaturi sunt mai grele decat aerul, de aproximativ 800 de ori mai dense si au, comparate cu masa lor, o suprafata intinsa. Cazand, sunt oprite de aer. Drept urmare, norii se dirijeaza spre sol cu o viteza mica.

Drept urmare, norii nu se afla intr-o levitatie continua, inghetati intr-o imobilitate fara sfarsit. Nu, sunt in cadere permanenta. Insa cad extrem de greu. Vantul este cel care ne ofera impresia ca norii leviteaza. Daca acesti curenti lipsesc, norul va cadea efectiv.

Un nor este alcatuit dintr-un numar mare de picaturi de apa, extrem de usoare de altfel. Din cauza frictiunii cu moleculele de aer din jur, picaturile de apa ajung sa fie sustinute de catre o forta rezultanta care echilibreaza atractia gravitationala. Atfel, norii raman “suspendati” pe cer, nu pot sa cada. Cumulat in schimb, masa norilor devine foarte mare. Un singur nor Cumulus poate sa cantareasca peste 1000 de tone, echivalentul a numai putin de 800 de masini. Pentru moment, forta gravitationala este invinsa, picaturile devin suficient de grele pentru a cadea la sol. Cu alte cuvinte, masa si greutatea norilor vor creste.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre lava si magma?

Sursa: https://www.chosesasavoir.com/nuages-ne-tombent/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More