De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

In nord-vestul Australiei, plajele sunt diferite de ale noastre. Au nisip roz inchis. Ani de zile, oamenii de stiinta au investigat de ce nisipul are aceasta culoare. Acum si-au dat seama in sfarsit!

Roz granat. Pe o plaja din sudul Australiei, granulele de nisip sunt diferite. Din cauza unui mineral granat, intreaga intindere de nisip este roz. Dar intrebarea care ii intriga pe oamenii de stiinta este: cum au ajuns aceste minerale pe aceste plaje? O echipa de cercetatori de la Universitatea din Adelaide, condusa de doctoranda Sharmaine Vahaert si profesorul Stijn Glorie, a dezvaluit raspunsul in revista stiintifica Nature.

Nisip vechi de aproximativ 590 de milioane de ani

Granatul este un mineral care se formeaza, in general, la temperaturi si presiuni extrem de ridicate, exact atunci cand se formeaza muntii.

Dar in cazul Australiei, este vorba de o plaja. Asadar, cum este posibil acest lucru? Echipa lui Sharmaine Vaheart a folosit un laser pentru a analiza nisipul si a determinat ca mineralele au o vechime de aproximativ 590 de milioane de ani. Astfel, formarea acestor granate pe plajele din Australia poate fi explicata prin evenimente de orogeneza (procesul prin care se formeaza scoarta terestra) care ar fi putut avea loc mai devreme.

Asemanatoare

De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum functioneaza curentii oceanici si cum afecteaza ei viata marina?

In prima faza, oamenii de stiinta au emis ipoteza ca acest nisip a fost rezultatul formarii centurii Adelaide Fold Belt in urma cu 514 si 490 de milioane de ani sau, mult mai devreme, in timpul formarii cratonului Gawler in urma cu 3,3 si 1,4 miliarde de ani. Insa, atunci cand se ia in considerare datarea acestor granate, aceste evenimente nu se potrivesc. „Granatul este prea tanar pentru a proveni din cratonul Gawler si prea vechi pentru a proveni din eroziunea centurii de falduri Adelaide”, explica Sharmaine Verhaert, doctoranda.

Un munte ascuns sub ghetarii din Antarctica

Asadar, am uitat un episod major in formarea muntilor? Se pare ca ne uitam la el din partea gresita a Australiei. Cercetatorii sugereaza ca ramasitele unui lant muntos erodat, format acum 590 de milioane de ani, ar putea fi ascunse sub gheturile Antarcticii. Mai exact, sub calota glaciara a Tarii Victoria si a Muntilor Transantarctici, relateaza Science et Vie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare desert din Europa

La sfarsitul erei proterozoice, spre deosebire de prezent, sudul Australiei nu era marginit de sud-estul Oceanului Indian. Australia era unita cu Antarctica ca parte a unui supercontinent numit Gondwana. Dupa separarea continentelor, eroziunea acestor depozite glaciare ar fi eliberat granatele, care s-ar fi acumulat pe plajele din Australia de astazi.

Aceasta ipoteza este confirmata de faptul ca granati similari au fost gasiti recent in sedimente glaciare, indicand transportul de la sud la nord in timpul glaciatiunii Karoo, in urma cu 320 si 260 de milioane de ani.

„Este fascinant sa ne gandim ca am reusit sa urmarim mici graunte de nisip de pe o plaja australiana pana la o centura de munti necunoscuta pana acum sub gheata Antarcticii”, a concluzionat Dr. Jacob Mulder, coautor al studiului.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More