De ce Nilul devine rosu?
La intervale regulate, apa Nilului devine rosie. Acest fenomen poate surprinde si, la prima vedere, evoca conotatii religioase. Cu toate acestea, exista o explicatie stiintifica pentru aceasta schimbare de culoare.
Alaturi de Amazon, Nilul este unul dintre cele mai lungi rauri din lume. De la gura sa de varsare in Marea Mediterana, fluviul se intinde pe mai mult de 6 600 de kilometri si traverseaza o duzina de tari. Sursa de viata, se considera ca a jucat un rol esential in dezvoltarea si prosperitatea civilizatiei egiptene. In special, a contribuit la cresterea vegetatiei in regiunea Cairo. Mitologia egipteana il evoca pe zeul Hapy, geniul si personificarea divina a raului si a inundatiilor sale. Acesta este, de asemenea, mentionat in Biblie: in Geneza, este descris ca unul dintre cele patru rauri din Gradina Edenului, in timp ce in Cartea Exodului, se afla in centrul primei dintre cele zece plagi ale Egiptului, unde apele sale se transforma in sange.
De ce raul Nil a devenit rosu?
Se crede ca nuanta rosie a apei Nilului se datoreaza proliferarii algelor unicelulare. Exista aproape 300 de specii care ar putea fi responsabile. In suspensie, ele nu pot fi observate cu ochiul liber. Ele cresc in cicluri. Este influentata de temperatura si de energia radianta a soarelui. Acest fenomen natural nu este lipsit de consecinte. El indica adesea prezenta in apa a unor toxine care prezinta un risc pentru fauna acvatica, in special pentru pesti si crustacee. Acestea devin atunci improprii consumului uman. Pot fi avansati si alti factori, inclusiv activitatile umane. De exemplu, agricultura terestra poate contribui la aceasta decolorare prin niveluri ridicate de fosfor sau azot.
Exista si alte regiuni in care apa devine rosie?
Nilul nu este singurul rau afectat de fenomenul mareelor rosii. Dupa cum subliniaza revista GEO, sunt afectate si alte zone geografice, inclusiv cateva dintre marile lumii. Acesta poate afecta apa dulce sau sarata. Aceste zone includ coastele Floridei, Golful Mexic, Guatemala, Costa Rica si Golful Morbihan, in special la Saint-Gildas-de-Rhuys. Anumite specii de alge marine pot ajunge pe tarm.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/pourquoi-le-nil-devient-il-rouge-11198435/
Comments are closed.