De ce ne imbolnavim mai des iarna?

Aveti impresia ca va imbolnaviti mai des iarna? Si daca acest lucru este o realitate? Unul dintre principalele motive este ventilatia insuficienta in locuinte si in mijloacele de transport in comun, care sunt spatii inchise care concentreaza populatiile microbiene. Temperaturile interioare sunt adesea prea ridicate, ceea ce usuca si mucusul nazal, al carui rol este de a intercepta agentii infectiosi si de a-i distruge cu ajutorul enzimelor pe care le contine. Fara acest mucus, microbii patrund mai usor in organism.

Este mai usor sa te imbolnavesti iarna

In acelasi timp, virusii de iarna sunt mai rezistenti, deoarece frigul le intareste membrana protectoare. Raceala modifica si functionarea sistemului nostru imunitar. La 37°C, detectarea unui agent patogen de catre celule (cele ale mucoaselor nazale, de exemplu) activeaza productia de interferoni, proteine care impiedica multiplicarea virusurilor.

Dar atunci cand respirati aer foarte rece, celulele sunt inhibate, ceea ce incetineste raspunsul imunitar. Prin urmare, virusii (cum ar fi rinovirusurile, care provoaca raceala) pot traversa membrana mucoasa si se pot inmulti in celule

Asemanatoare

De ce ne este somn cand afara ploua?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce chioraie stomacul?

De ce ne imbolnavim in lunile reci?

Sezonul rece este acel moment din an in care exista mai multe infectii respiratorii. Acestea se transmit mult mai rapid toamna si iarna din doua motive principale.

• Un prim motiv este acela ca petrecem mult mai mult timp in spatii inchise, aproape unul de celalalt, astfel incat avem un contact face to face prelungit.

• Al doilea motiv se afla in stransa legatura cu umiditatea. Atunci cand transmitem virusurile ne aflam in general la o distanta de 1 metru unul fata de celalalt, in asa numita zona a respiratiei.

Atunci cand trecem prin perioade de umiditate redusa, asa cum se intampla in sezonul rece, se pare ca acea cantitate mica de umezeala care inconjoara virusul se evapora, astfel incat virusul ramane in aer suficient de mult timp incat o persoana aflata aproape de noi sa il poata respira, potrivit explicatiilor specialistilor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce vitaminele sunt necesare corpului uman

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/pourquoi-est-on-plus-souvent-malade-en-hiver-1179040/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More