De ce ne este frica de Vineri 13?

Cu siguranta toata lumea stie ca, daca a treia zi din luna cade intr-o vineri, atunci ne putem astepta la ghinioane.

Supersitiile care inconjoara aceasta conjunctie caldendaristica au inspirat numeroase domenii precum cinematografia insa, pentru a intelege radacinile pe care numarul 13 si ziua de vineri le suscita, trebuie sa ne indreptam privirea asupra Bibliei.

In cadrul Cinei cea de Taina (ultima masa a Mantuitorului) erau 13 participanti: Iisus Christos si cei 12 Apostoli ai sai. Printre ei se afla si Iuda care l-a tradat pe Iisus. Al 13-lea participant, drept urmare, este un tradator. Dar ziua de vineri? Ei bine, este ziua in care Iisus a murit pe cruce. Insa nu doar in Biblie numarul 13 si ziua de vineri sunt asociate cu ghinionul.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este atat de frig noaptea in desert?

In mitologia Nordica 13 persoane la masa aduc ghinionul

In mitologia Nordica, Odin, zeul razboinicilor, invita intr-o zi 11 alti zei la cina. Loki, zeul razboiului, suparat ca a fost exclus de la aceasta cina, decide sa participe totusi. In timp ce Balder, zeul iubirii, incearca sa il vaneze, Loki ii trimite o sageata direct in inima. Dar ziua de vineri? Inca din sezolul X, o legenda din tarile nordice spune ca Frigga, zeita pagana a iubirii si a fertilitatii, invita in fiecare zi de vineri diavolul si vrajitoarele pentru a-I blestema pe barbati.

In mitologia romana, numarul 13 incarneaza sfarsitul perfectiunii

Pentru Greci si Romani, cifra 12 simbolizeaza perfectiunea: astfel exista 12 zei din Olimp, 12 constelatii, 12 semne astrologice, 12 ore din zi si din noapte…numarul 13, venind sa adauge o unitate numarului 12 considerat perfect rupe acest ciclu regulat si introduce dezordinea. Cat despre vineri, aceasta zi este sinonima cu nefericirea, cu ghinionul, deoarece in Roma Antica este ziua in care sunt executati condamnatii la moarte. Cu toate acestea, Vineri 13 nu este sinonim cu ghinion pentru toata lumea. La aceasta data, in Franta, se inregistreaza de trei ori mai multe pariuri decat de obicei…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre astronomie si astrologie?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/insolite/pourquoi-a-t-on-peur-du-vendredi-13-1135348/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More