De ce marea este sarata?

Marea este o sursa de viata si de bunastare pentru un numar mare de persoane din intreaga lume. Insa de ce este marea atat de sarata? In cele ce urmeaza vom vedea de ce marea este atat de sarata.

Originea salinitatii marii

Marea este sarata iar aceasta particularitate ne este cunoscuta de mii de ani. In acest context, este pertinent sa intelegem originea salinitatii marilor si oceanelor. Este necesar sa ne punem intrebari cu privire la factorii care contribuie la cresterea nivelului de sare in apele marine. Pentru asta, trebuie sa precizam ca marile si oceanele sunt constituite dintr-un amestec complex de saruri minerale dizolvate. Aceste saruri minerale provin in principal din pamant, din fluviile si raurile care vin cu o anumita cantitate de saruri minerale provenite de la eroziunea stancilor.

In plus, oceanul absoarbe si dioxidul de carbon (CO2), care se transforma in acid carbonic si ioni de bicarbonat, contribuind astfel la cresterea salinitatii apei. In plus, cresterea continutului de sare din mari si oceane este cauzata in principal de evaporare. Atunci cand apa se evapora de la suprafata marilor si oceanelor, lasa in urma o concentratie mai mare de sare, ceea ce contribuie la cresterea salinitatii apelor marine.

Asemanatoare

De ce exista trei capitale in Africa de Sud?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt orasele pionier in materie de durabilitate ecologica?

Aceasta evaporare este amplificata de incalzirea globala legata de activitatile umane, ceea ce duce la o crestere constanta a nivelului de salinitate a apelor marine. In plus, pentru a explica de ce marea este sarata, nu trebuie sa uitam ca apele marine sunt supuse unor curenti marini care transporta sarea spre anumite regiuni si o indeparteaza de altele; acest lucru permite ca anumite zone sa fie mai concentrate in saruri minerale decat altele.

Acesti curenti marini sunt, de asemenea, responsabili de fenomenul cunoscut sub numele de „dilutie”: anumiti curenti bogati in saruri minerale pot intra in contact cu masele de apa dulce provenite, de exemplu, din rauri sau din topirea ghetarilor. Acest fenomen permite ca un exces de sare sa fie diluat de un aflux mare de apa dulce in locurile respective.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai ciudate si mai inexplicabile locuri de pe Pamant

Astfel, pentru a intelege de ce marea este sarata, trebuie luati in considerare mai multi factori: aportul natural de saruri minerale provenind in principal din rauri, absorbtia CO2 atmosferica, activitatea umana care are un impact asupra incalzirii globale si care amplifica efectul de evaporare si, in sfarsit, curentii marini care transporta si dilueaza anumite concentratii saline mai mult spre anumite regiuni decat spre altele.

Sursa: https://www.plare.fr/pourquoi-la-mer-est-elle-salee/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More