De ce mancam popcorn la cinema?
Popcornul a fost descoperit cu mult inainte de nasterea cinematografiei. Cu toate acestea, popcornul este inca un element de baza in cinematografe. Cum a inceput aceasta poveste de dragoste? Iti explicam totul in acest articol!
Exista o echipa a dulciurilor, apoi o echipa a inghetatei, dar, in general, majoritatea cinefililor mananca popcorn cand merg la cinema. Aceste gustari pe baza de porumb sunt extrem de asociate cu cinematograful, uneori chiar folosite ca simbol al acestuia.
Popcornul, un deliciu preferat al aztecilor
Totusi, popcornul a fost inventat cu mult inainte de fratii Lumière, in 1895. Civilizatiile precolumbiene din America Centrala si de Sud il mancau. Arheologii au gasit urme de boabe de popcorn datand de mai bine de 5 000 de ani in sapaturile dintr-o zona intinsa din New Mexico. Aztecii chiar foloseau popcornul in ceremoniile religioase si faceau coliere decorative din el. Mai tarziu, conquistadorii si apoi vanatorii de balene au contribuit la migrarea acestei delicatese in intreaga America.
Asadar, cand s-a intersectat popcornul cu cinematograful? Legatura sa cu cinematografele a aparut mult mai tarziu, in momentul aparitiei aparatelor portabile de popcorn la targurile de la inceputul secolului al XX-lea, care au fost apoi introduse in cinematografe.
Marea Depresie, cinematografele si popcornul
In 1885, un cofetar american pe nume Charles Cretors a inventat un aparat mobil de popcorn. Aparatul a fost utilizat pretutindeni in locuri de divertisment precum circurile si balciurile, dar nu si in cinematografe. La acea vreme, cinematografele erau destinate sa fie de lux. Iar popcornul era o gustare ieftina si usor de preparat.
Totul s-a schimbat in 1929, in timpul Marii Depresiuni din Statele Unite. Prabusirea prezentei la cinema a schimbat totul. In plina criza economica, cinematografele au cautat modalitati mai ieftine de a atrage clientii. Au apelat la popcorn, pe care il puteau produce pe loc si vinde ieftin. Popcornul are, de asemenea, avantajul de a fi mai putin zgomotos decat alte gustari, ceea ce il face o gustare potrivita pentru mediile in care poluarea fonica trebuie evitata.
In timp, aceasta practica a devenit tot mai populara, devenind un ritual asociat iesirilor la cinema.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/pourquoi-mange-t-on-du-pop-corn-au-cinema-11197861/
Comments are closed.