De ce in Grecia casele sunt albe?

Grecia este o țara care atrage mii de turisti an de an. Munți, plaje, Grecia ofera o multitudine de peisaje superbe. Si daca exista un element arhitectural care adauga o doza de farmec peisajului, acesta este reprezentat de peretii albi. Dar de s-a optat pentru aceasta culoare?

Frumusețea peretilor albi

Nu doar in Grecia se pot vedea pereti albi! Acestia se pot admira si in sudul Spaniei, in Andaluzia, de exemplu. Dar se pare ca, pentru Grecia, aproape ca a devenit o atracție turistica de prim rang. Succesul orasului Santorini, situat in Marea Egee, este o dovada in acest sens.

Aceasta insula din Ciclade este renumita in intreaga lume pentru apusul sau de soare unic. In fiecare seara, numerosi turisti se inghesuie pe strazi pentru a se bucura de acest spectacol natural… uneori in detrimentul linistii locuitorilor. Iar daca acest loc este atat de frumos, este si datorita farmecului caselor albe.

In 1936, primul ministru a decis sa legifereze vopsirea caselor din Ciclade. El a introdus vopseaua alba (si, de asemenea, albastra) din motive pur estetice. Culorile alb si albastru simbolizeaza marea si spuma, care sunt casa naturala a acestor case.

Asemanatoare

Care sunt cele mai populate locuri din lume?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce drapelul elvetian este un patrat rosu?

Fiecare cladire are propriile particularitati

Daca exista un alt motiv decat cel estetic pentru a vopsi peretii in alb, acesta este clima. Albul este o culoare care reflecta razele soarelui. Acest lucru inseamna ca interiorul casei ramane racoros in timpul verii. Aceasta alegere de vopsea este, prin urmare, conceputa pentru a se adapta la clima si temperaturile mediteraneene!

La fel cum cabanele de munte au o constructie speciala, casele grecesti din Ciclade au fost pictate in acest fel pentru a usura viata locuitorilor lor. Dovada inca o data ca materialele si uneltele folosite in constructii trebuie alese cu grija si sunt mai putin banale decat s-ar putea crede.

Lipici rezistent la caldura si la frig, lemn ignifugat pentru a limita riscul de incendiu, lana izolatoare pentru a proteja impotriva frigului… Toate aceste alegeri sunt influentate de clima in care alegeti sa traiti!

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai bogata tara din Africa?

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-les-maisons-sont-elles-blanches-en-grece/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More