De ce flamingo roz este roz?

Flamingo roz este o pasare fascinanta si maiestuoasa deopotriva. Cocotata pe picioroange sale lungi, este usor de observat de la distanta si se recunoaste cu usurinta datorita faimoasei sale culori care este la originea numelui sau. In cele ce urmeaza iti vom spune de ce flamingo roz este…roz.

Ce este un flamingo roz?

Flamingo roz apartine familiei Phoenicopteridae si este cel mai raspandit specimen din aceasta specie. Mai precis, este vorba despre o pasare migratoare acvatica de talie mare (masoara intre 80-145 centimetri) si poseda labe mari precum si un gat lung. Pe langa culoarea sa speciala, flamingo arboreaza un cioc cu extremitatile negre, cu mandibula inferioara mai dezvoltata decat mandibula superioara. Acesta din urma ii permite sa filtreze apa.

Cum se explica culoarea roz caracteristica?

Asemanatoare

Care este animalul cu cei mai multi dinti?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce pisicile prefera doar anumite persoane?

Cuvantul flamant vine din provensalul “flamen” si face referire la culoarea focului din penele acestei pasari dar si la restul corpului acesteia. Flamingo nu se naste cu aceasta culoare speciala. Puii de flamingo au mai degraba o culoare gri spre alb si de-a lungul timpului se coloreaza pentru a deveni roz. Culoarea nu are legatura cu genele specie ci mai degraba cu regimul alimentar. Flamingo se hraneste in special cu crustacee, moluste si insecte, alge si viermi si pesti.

Din acest meniu variat, doua ingrediente sunt in special responsabile pentru culoarea sa: Dunaliella salina, o specie de alge si crevetele Artemia Salina. Acestia din urma contin pigmenti carotenoizi, la fel ca si morcovul.

Acesti pigmenti sfarsesc in a se depune pe pielea si penele pasarii, conferindu-i culoarea caracteristica. Culoarea poate varia in functie de mediul in care evolueaza animalul si in functie de compozitia meniului sau, mergand de la alb la roz deschis sau la roz inchis. In unele regiuni exista chiar si flamingo de culoare portocaliu inchis.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre labrador

De notat este faptul ca flamingo isi pierd adesea culoarea atunci cand sunt in captivitate, pot deveni gri-alb daca alimentatia lor este lipsita de algele si crevetii mentionati mai sus.

Sursa: https://saviezvous.fr/pourquoi-les-flamants-roses-sont-ils-roses/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More