De ce exista din ce in ce mai multe meduze

Au supravietuit tuturor schimbarilor climatice, perioadelor de extinctie de peste 500 de milioane de ani.
Ouch… o senzatie de arsura, o urma zbarcita pe picior sau pe mana… fara doar si poate ai fost intepat de o meduza! Meduzele sunt din ce mai multe peste tot pe globul- in 2019, 500 000 de tone de meduze au fost in largul coastelor israeliene sau in 2021, acestea s-au aglomerat cu miile in portul Trieste din Italia. Iar in largul Namibiei, exista doar aceste fiinte gelatinoase.

Mai mult decat incalzirea globala, suprapescuitul este cel mai bun aliat al lor.

De ce ne invadeaza deci aceste fiinte? Oamenii se pare ca sunt cei mai buni prieteni ale acestor fiinte. Si chiar profita de problemele pe care le cauzeaza acestia in ceea ce priveste mediul.

Mai intai, incalzirea oceanelor este cea care poate favoriza devoltarea mancarii lor preferate, planctonul, care la randul sau, se poate delecta cu ingrasamantul sau cu apele uzate deversate in mare. Si mai surprinzator, deseurile de plastic care polueaza oceanele ofera un suport pentru polipii lor si favorizeaza recrudescentele.

Asemanatoare

Cum au schimbat oamenii ecosistemul peștilor de apă dulce?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Plantele pot comunica intre ele?

Dar, suprapescuitul este cel care poate deveni cel mai bun aliat al acestora. Acesta actioneaza la doua nivele. Mai intai, diminueaza numarul pradatorilor lor, precum rechinii, tonul sau testoasele. Apoi, mai poate reduce si speciile concurente care pot devora planctonul precum sardinele, sau macroul.

Iar suprapescuitul este cu atat mai problematic deoarece se stie ca toti pestii, la un stadiu precoce mananca ouale si larvele de meduze.

Si odata ce un ecosistem produce meduze, devine mai apoi dificil sa se opreasca invazia lor. Vorbim in acest caz despre schimbare de regim.

In plus, se pare ca meduzele sunt campioane in ceea ce priveste adaptarea la schimbarile din mediu. Si au o mare diversitate in ceea ce priveste raspunsurile la schimbarile din mediul in care traiesc.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce este un rau atmosferic?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More