De ce este Turnul din Pisa inclinat

Cu siguranta te-ai intrebat si tu macar o data de ce este celebrul Turn din Pisa inclinat. Ce fenomen explica aceasta inclinare?

De ce este Turnul din Pisa inclinat

Constructia acestui edificiu atat de special, atat de cautat in Italia, care a atras numerosi turisti de-a lungul anilor a inceput in anul 1173. Inclinarea sa nu dateaza de ieri de azi. In realitate, atunci cand constructia abia a inceput, turnul a inceput sa se incline. Si asta deja din anul 1178. Aceasta inclinare se justifica prin amenajarile, cu etaje construite intr-o maniera diferita (in diagonala) cu scopul de a compensa inclinarea. In plus, turnul a fost gandit astfel incat clopotele sa nu jeneze edificiul adaugand greutate.

Astfel, nu doar ca stalpii fatadei din sud sunt mai mari decat cei din partea de nord ci, aceasi lucru este valabil si in cazul clopotelor care sunt mai grele acolo unde stalpii sunt mai lati. Abia in anul 1372 acest edificiu a fost terminat.

Asemanatoare

Marea Neagra, Marea Alba: de ce unele mari au nume de…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre Anglia, Marea Britanie si Regatul Unit?

Acest “defect” se datoreaza surparii terenului, adica particularitatii stancii care a fost utilizate pentru constructia edificiului, insa acest lucru nu este confimat, nu este sigur. Se pare ca exista un singur motiv valabil, insa se adauga mai multi factori acestui motiv principal.

Intre anii 1990 si 2001 turnul a fost inchis publicului datorita unor lucrari mari de renovare care vizau protejarea turnului de o eventuala prabusire. Incepand cu anul 2001 turnul a fost din nou deschis publicului.

Unii afirma ca a turnul va ramane inca minim un secol in picioare in timp ce altii sunt de parere ca va ramane in picioare inca minim 300 de ani. Conform oamenilor de stiinta care au sarcina de a supraveghea turnul, acesta din urma nu a cunoscut decat oscilatii de amplitudine scazuta. Drept urmare, nu exista niciun fel de ingrijorare cu privire la turn, va ramane inca multi ani de acum inainte in picioare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai bogata tara din Africa?

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-la-tour-de-pise-est-elle-penchee/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More