De ce este mai putin soare iarna?
Iarna, ora 18. Iesi de la munca si deja este noapte. Fara indoiala este iarna. Insa de ce zilele sunt mai scurte iarna decat vara? Pentru a ne incita sa hibernam mai degraba decat sa iesim afara in frig? Poate, dar nu numai.
Sa ne amintim pentru inceput ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui intr-un an si ca se invarte in egala masura in jurul lui insusi. Or, axa sa de rotatie este inclinata. In Europa, iarna, Soarele se situeaza mai jos decat Ecuatorul, drept urmare il vede din ce in ce mai putin in sezonul rece. Zilele sunt mai scurte dar sunt si mai reci. Din cauza acestei inclinari emisfera de sud beneficiaza in mod direct de razele soarelui pe timp de vara in timp ce emisfera de nord cunoaste zile mai scurte si cu mai putin soare. Cu toate acestea, chiar daca faptul de a locui aproape de ecuator garanteaza zile insorite, acest lucru indica in egala masura ca anotimpurile sunt mai putin marcate.
In ce zi avem mai putin soare?
Cea mai scurta zi din iarna este curpinsa intre 20-22 decembrie, in functie de fiecare an in parte. Este ziua solstitiului de iarna. Solstitiul de iarna marcheaza momentul in care Pamantul a atins inclinarea maxima in raport cu Soarele, in emisfera de nord. In aceasta zi, durata de insorire in Europa este de doar 8 ore aproximativ. In Europa acesta reprezinta inceputul celor mai reci zile ale anului insa, solstitiul de iarna indica in egala masura faptul ca zilele urmeaza sa se prelungeasca, incetul cu incetul, pana la solstitiul de vara, pe data de 20 iunie. In timpul solstitiului de vara putem beneficia de soare in jur de 16 ore, adica dublul perioadei de insotire in raport cu solstitiul de iarna.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/pourquoi-y-a-t-il-moins-de-soleil-en-hiver-11160347/
Comments are closed.