De ce este mai frig la inaltime

Daca esti pasionat de drumetii sau iti place sa schiezi in sezonul rece, ai trait si tu cu siguranta aceasta experienta: ti-a fost mai frig la altitudine. In medie, se pierde in jur de 1 grad Celsius la fiecare metru parcurs. Insa cum se poate explica acest fenomen? De ce este mai frig la inaltime?

In realitate exista un singur raspuns posibil la aceasta intrebare insa, mai multe fenomene pot explica de ce este atat de frig la inaltime, pe munte.

Mai frig la inaltime din cauza densitatii aerului

Cu siguranta ai auzit macar un expert in domeniul meteo vorbind despre “presiune scazuta” si, cel mai adesea, acest fenomen se datoreaza vremii urate. Presiunea atmosferica se afla in stransa legatura cu temperatura de afara. Atunci cand inaltimea creste progresiv, presiunea aerului se schimba. Una din consecinte: aerul se dilata si se raceste. In schimb, atunci cand coboram, presiunea atmosferica creste, aerul este mai dens si se incalzeste din nou.

Asemanatoare

Care sunt cele mai populate locuri din lume?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este capitala Marocului?

Rolul primordial al Soarelui

Contrar ideilor preconcepute, Soarele nu incalzeste aerul, incalzeste Pamantul si solul. Soarele emite mai multe tipuri de raze, cea mai evidenta fiind lumina: este vorba despre o raza vizibila. Insa, Soarele emite in egala masura raze UV si raze infrarosu. Acestea in urma intra in atmosfera si incalzesc solul. Asemeni unui burete, solul va inmagazina aceste raze dar va si trimite o mare parte din ele. Chiar si atunci cand Soarele apune continua sa fie cald. Daca vrei sa experimentezi si tu acest fenomen, lasa o piatra la soare de-a lungul intregii zile (primavara sau vara, atunci cand soarele este mai puternic). Dupa ce Soarele apune atinge piatra. Iti vei da seama atunci ca este mai calda ca aerul ambient.

Stim acum ca solul ne ofera putin din caldura pe care o absoarbe. Si, drept urmare, cu cat ne indepartam mai tare de sol, cu atat este mai rece. Cu cat mergem mai sus, la inaltime, cu atat ne este mai frig.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai bogata tara din Africa?

Sursa: https://lesavaistu.fr/pourquoi-fait-il-plus-froid-en-altitude/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More