De ce este Laponia tara lui Mos Craciun?

Legenda lui Mos Craciun s-a nascut in inima vastelor intinderi inzapezite din Rovaniemi, la sud de Cercul Polar, poarta de intrare in Laponia finlandeza.

Alb cat vezi cu ochii, aurora boreala dansand pe cer si cativa reni pasind la marginea bradului. Atat este nevoie pentru a ti-l imagina pe Mos Craciun iesind dintr-o casuta inainte de a pleca in turul sau. Laponia ofera unul dintre cele mai bune decoruri pentru aceasta legenda populara pentru copii. In Rovaniemi, la 10 km sud de Cercul Polar, mai exact la Korvatunturi („Muntele urechilor”), se spune ca batranul cu barba si-ar fi instalat sania si echipa de spiridusi. Ideea a aparut de fapt intr-un program pentru copii numit Markus-sedän lastentunti („Timpul copiilor cu unchiul Markus”) difuzat de Radioul National Finlandez intre 1927 si 1956.

Rovaniemi s-a facut cunoscut dupa razboi

Asemanatoare

Care era numele vechi al Egiptului?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este tara cu cei mai multi miliardari?

Lumina reflectoarelor asupra acestei regiuni polare a fost deosebit de puternica in 1950, cand a fost vizitata de Eleanor Roosevelt. Vaduva presedintelui american a venit la Rovaniemi pentru a vedea reconstructia postbelica a orasului, care fusese aproape complet distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu aceasta ocazie a fost construita prima cabana, cea de la Cercul Arctic, pentru ceremonia de receptie. Deoarece drumul care ducea spre Mont Oreille, adevarata destinatie de vacanta a Mosului, era dificil de negociat, aceasta coliba din lemn a fost aleasa in cele din urma ca intrare in Satul lui Mos Craciun.

Turismul de masa

Vizita surpriza a lui Eleanor Roosevelt a deschis calea pentru turismul de masa in Rovaniemi, care a luat avant in anii 1980. Atunci, autoritatile finlandeze au mizat pe aceasta destinatie turistica bazata pe marketingul de Craciun. De atunci, peste douazeci de avioane au lasat sute de turisti pe zi pe aeroportul din Rovaniemi in timpul lunilor de iarna. Un zbor Concorde a fost chiar programat o data pe an in ziua de Craciun. Afacerea Mos Craciun a dus la deschiderea unui parc de distractii in 1998, Santa Park, a unui muzeu si a zeci de magazine. Fara a uita de oficiul postal al lui Mos Craciun, care primeste jumatate de milion de scrisori in fiecare an! Pentru a-i scrie Mosului, iata adresa sa postala: Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finlanda.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inalt varf din Oceania?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/pourquoi-la-laponie-est-le-pays-du-pere-noel-11154914/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More