De ce este atat de frig noaptea in desert?

In Sahara, temperaturile pot scadea in medie cu 42°C pe timp de noapte.

Deserturile se numara printre cele mai fierbinti locuri de pe Pamant. Cu toate acestea, noptile din desert sunt deosebit de reci. Intrebarea este: de ce exista un astfel de paradox in aceste mari intinderi de nisip? Cu temperaturi de pana la -40°C, de ce este atat de frig noaptea in desert?

Nisipul este principalul factor care influenteaza schimbarile de temperatura in desert

In primul rand, este important de stiut ca exista mai multe tipuri de desert, dar in acest caz este vorba despre deserturile aride de nisip, cum ar fi Sahara. In aceste deserturi, este extrem de cald in timpul zilei, dar apoi foarte frig noaptea. In desertul Sahara, de exemplu, temperatura poate cobori pana la -42°C pe timp de noapte, iarna. In timpul verii, temperaturile nocturne sunt mai blande. Principalul motiv pentru acest lucru este nisipul. De fapt, nisipul nu este capabil sa retina caldura.

Asemanatoare

De ce este aurul galben?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai surprizatoare informatii despre Soare

In timpul zilei, nisipul actioneaza ca un fel de oglinda. Cu alte cuvinte, caldura soarelui nu este absorbita de nisip, ci proiectata in aer. Acesta este principalul motiv pentru care temperaturile sunt atat de ridicate in timpul zilei. Odata cu lasarea noptii, nisipul nu mai are caldura de eliberat, iar caldura acumulata in aer se disipeaza rapid, deoarece nu exista nimic in desert care sa o retina. In majoritatea locurilor de pe Pamant, vaporii de apa si dioxidul de carbon din atmosfera sunt cei care pastreaza caldura in timpul noptii.

Dar cum in desert nu exista copaci sau apa, nu exista nici o sursa de apa sau de dioxid de carbon in desert pentru a-l mentine cald atunci cand soarele nu mai este prezent. Acesta este motivul pentru care temperaturile scad atat de dramatic. Asadar, nisipul nu este singurul factor care trebuie luat in considerare pentru a explica de ce temperaturile din deserturile aride sunt atat de diferite intre zi si noapte. Umiditatea este un alt parametru important care influenteaza fluctuatiile de temperatura in desert.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Împrumuturi online rapide și simple: ghidul tău pentru finanțare rapidă

Acest lucru se datoreaza faptului ca umiditatea – apa in suspensie in aer – este capabila sa retina caldura mult mai bine decat aerul. De aceea, in locurile cu umiditate mai mare, aerul poate retine caldura mai mult timp decat in locurile cu umiditate mai scazuta. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care caldura nu este retinuta in desert, unde umiditatea este rara. Pe de alta parte, lipsa de umiditate explica si de ce este atat de cald in desert in timpul zilei. De fapt, aerul umed este mult mai greu de incalzit decat aerul uscat. Este nevoie de mult mai multa energie pentru a face acest lucru. De aceea este mult mai cald in deserturi, chiar daca acestea au aceeasi cantitate de energie solara ca si alte locuri”, a explicat World Atlas.

In timp ce oamenilor le este destul de greu sa reziste la variatiile extreme de temperatura din desert, animalele care traiesc in aceste regiuni se descurca destul de bine. Acest lucru este valabil in special pentru reptile si camile. Reptilele au sange rece, asa ca nu au nevoie sa cheltuiasca energie pentru a-si mentine o temperatura corporala stabila. Camilele, pe de alta parte, isi folosesc grasimea corporala si blana pentru a-si mentine o temperatura corporala constanta. In timp ce animalele se pot adapta la temperaturile desertului in acest mod, plantele nu pot face acest lucru. Acesta este unul dintre motivele pentru care plantele pot fi gasite doar in partile desertului unde temperaturile nu scad prea mult sub zero grade.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Sfaturi de modă de toamnă DOBIETET - verifică la ce să fii atentă

Sursa: https://dailygeekshow.com/desert-froid-nuit/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More