De ce cred unii oameni ca coriandrul are gust de sapun?
Fie o iubesti, fie o urasti. Vorbim, bineinteles, despre planta aromatica atat de cunoscuta iubitorilor de mancare: coriandrul. Il poti adauga la un taco, la un tagine, la o salata sau la o rulada de primavara. Gustul sau proaspat si ierbos este motivul pentru care unii oameni il iubesc. Dar aversiunea celorlalti (se estimeaza ca intre 3% si 21% dintre oameni nu-l plac) provine adesea din faptul ca are un gust ciudat pentru ei. Ei spun chiar ca are gust de sapun. Un articol publicat in numarul de toamna al revistei International Journal of Gastronomy and Food Science analizeaza aceasta problema.
Preferinta noastra pentru amar dictata… de o gena
Preferinta sau aversiunea pentru coriandru este un fenomen ciudat, care poate fi legat de diviziunea pe care oamenii o simt fata de varza de Bruxelles. Ceea ce au in comun aceste doua alimente este faptul ca sunt amare. Pentru ca despre asta este vorba: acest gust nu pare sa fie receptat in acelasi mod, la nivelul palatului, de catre toata lumea, in timp ce ardei iute arde limbile tuturor (este o chestiune de obisnuinta). Acelasi lucru este valabil si pentru zahar, care place tuturor papilelor gustative.
Se pare ca genetica joaca un rol important. Oamenii de stiinta stiu ca anumite gene ne pot face sa ne placa sau sa nu ne placa coriandrul si chiar ca aceasta preferinta poate fi ereditara. Un studiu (finantat de compania de testare ADN pentru consumatori 23AndMe) a identificat o gena specifica pentru receptorul olfactiv OR6A2, care ar putea fi implicata. Receptorul se leaga de compusi organici numiti aldehide, care pot da mirosul intepator al coriandrului.
Diferente geografice
Studiul a constatat, de asemenea, ca preferinta pentru coriandru variaza de la o zona geografica la alta. In randul respondentilor din Europa de Sud si de Nord, aproximativ 13% au spus ca coriandrul are gust de sapun. Doar 8% dintre participantii din Asia de Est si 4% dintre respondentii din Asia de Sud au fost anti-coriandru. Aceasta planta aromatica este foarte prezenta in bucataria din Asia de Sud-Est si s-ar putea ca culturile care sunt mai putin inzestrate cu aceasta gena sa fie mai predispuse sa o adopte in bucataria lor. La fel ca in cazul ardeiului iute, exista si un efect de obisnuinta: cu cat il mancam mai devreme, cu atat este mai probabil sa ii adoptam gustul, chiar daca este neplacut la inceput.
De fapt, alte patru sau cinci gene pot determina daca va place sau nu amaraciunea din anumite alimente, relateaza Live Science. Daca nu va place matcha, legumele verzi, cum ar fi varza kale sau broccoli, berea cu foarte mult hamei sau sucul de grapefruit, ar putea fi si din cauza ADN-ului tau…
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/pourquoi-certaines-personnes-pensent-que-la-coriandre-a-un-gout-de-savon-11190208/
Comments are closed.