De ce canta pasarile primavara
Poate ca v-ati intrebat deja de ce canta pasarile atat de mult primavara? Un expert va explica de ce.
O randunica nu face primavara? Primavara este perioada in care majoritatea pasarilor isi indreapta atentia catre obligatiile familiale: se imperecheaza, isi construiesc cuiburile, depun oua si isi cresc puii.
De ce canta pasarile?
Cantecul pasarilor este o parte importanta a ciclului de reproducere, care incepe atunci cand masculii migratori ajung la locurile de cuibarit. Acestia sosesc de obicei inaintea pasarilor femele, dandu-i timp fiecarui mascul sa isi stabileasca un teritoriu de cuibarit si sa il apere impotriva altor masculi din aceeasi specie. Cantecul este o forma de comunicare care intareste aceasta proprietate si anunta ca „acesta este un teritoriu ocupat”.
Femelele, care sosesc de obicei la locul de cuibarit la o saptamana sau doua dupa masculi, aud cantecele masculilor si, daca un cantec le atrage, se opresc pentru a-l spiona pe masculul in cauza. Apoi ii verifica penajul si ii exploreaza teritoriul pentru a vedea daca totul este potrivit. Femela este cea care isi alege partenerul, nu invers.
O varietate de sunete
Cantecul pasarilor nu este intotdeauna o muzica dulce. De exemplu, ciocanitorilor le place sa ciuguleasca la mesele de picnic sau la peretii laterali ai caselor. Aceasta ciocanire de primavara nu este un efort de a gasi hrana, ci o comunicare cu alte ciocanitori din specia lor.
Masculii de ausei isi atrag partenerele si isi apara teritoriile prin „tobe”, un sunet zdrobitor pe care il fac batand aerul cu penele aripilor principale, de obicei cocotati pe un copac sau pe un bustean cazut. Alti cocosi de munte, cum ar fi puii de preerie si cocosul de salvie, scot un sunet de bataie prin umplerea cu aer a sacilor aerieni de pe partile laterale ale gatului si prin expiratie.
Fazanii masculi cu gat inelat canta ca niste gaini, porumbeii indurerati racnesc intunecat, regele pescarusilor racneste si bufnitele racnesc.
Ce se intampla cu pasarile femele?
In general, cantatul este o trasatura masculina, dar unele femele canta si ele. Acesta este cazul femelelor de cardinal nordic, care creeaza o versiune mai moale a cantecului cardinalului mascul, uneori la unison cu perechea lor. Acesta este probabil un ritual de curtare pentru a-si intari legatura.
Sursa: https://www.selection.ca/maison/animaux/pourquoi-les-oiseaux-chantent-au-printemps/
Comments are closed.