De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Cum putem explica aceasta magie?

Plajele, scaldate de valurile oceanului, ofera o simfonie linistitoare. Daca ai tinut vreodata o scoica la ureche, poate ca te-ai minunat de sunetul misterios care pare sa evoce oceanul insusi. Dar de ce au scoicile de mare aceasta capacitate uimitoare de a reproduce acest sunet?

O camera de rezonanta naturala

Potrivit lui Trevor Cox, profesor la Universitatea din Salford, Marea Britanie, acesta nu este adevaratul sunet al marii. „Cu toate acestea, atunci cand tin o scoica aproape de ureche, este logic ca oamenii sa creada ca asa este”, a spus el. Andrew King, director al Centrului pentru Neurostiinte Integrative de la Universitatea din Oxford si sef al Grupului de Neurostiinte Auditive din Oxford, explica faptul ca ceea ce se aude este pur si simplu un zgomot ambiental sau de fond care a fost amplificat de proprietatile fizice ale scoicii.

Asemanatoare

Cum se formeaza gaurile in stratul de ozon?

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp un oras nelocuit dispare complet

Scoicile au o suprafata dura, curbata, care actioneaza ca o camera de rezonanta naturala. Atunci cand sunetul din mediul exterior intra in cochilie, acesta ricoseaza in interior, creand o reverberatie care imita uimitor sunetul valurilor. Potrivit cercetatorului, acest mic obiect gasit pe plaje poate fi comparat cu un instrument de suflat.

Zgomotul de fond este necesar

Cox si King remarca faptul ca nu este nevoie de o scoica pentru a reproduce sunetul oceanului. Acelasi efect este produs prin plasarea altor obiecte – sau chiar, intr-o masura mai mica, a mainii tale in cupa – aproape de ureche. Ceea ce auziti va depinde, din nou, de marimea si forma obiectului”, a subliniat King.

El subliniaza, totusi, ca zgomotul de fond trebuie sa fie prezent pentru a auzi ceva. Cu alte cuvinte, nu ati auzi nimic intr-o camera complet izolata fonic. El subliniaza ca este imposibil, de exemplu, sa auzi sunetul oceanului daca pui o scoica aproape de ureche in camera anecoica de la Universitatea din Salford. Aceasta este o camera conceputa pentru a obtine o liniste totala prin impiedicarea reflectarii sunetului de la limitele sale. Potrivit unui raport din 2018, o persoana ar fi capabila sa isi auda inima batand si oasele crapand in interiorul uneia dintre aceste camere, pierzandu-si in cele din urma echilibrul din cauza absentei totale a reverberatiei, care saboteaza perceptia spatiala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inalt lant muntos din lume

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/coquillage-son-ocean/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More