De ce au abandonat vikingii Groenlanda?
La scurt timp dupa sosirea lor pe tarmurile inghetate ale Groenlandei, vikingii au prosperat acolo timp de mai multe secole. Cu toate acestea, la sfarsitul secolului al XV-lea, coloniile lor au disparut in mod misterios, lasand in urma doar cateva ramasite. De ce au ales acesti navigatori formidabili sa paraseasca tinutul pe care il cucerisera?
Rezumat:
De ce au abandonat vikingii Groenlanda?
Cand vikingii, condusi de Erik cel Rosu, s-au stabilit in Groenlanda in jurul anului 985, au infiintat ferme si au dezvoltat un comert prosper cu Europa. Dar dupa o prezenta de aproximativ 500 de ani, acesti colonisti scandinavi au disparut complet. Clima, izolare, conflict cu inuitii? Exista inca o serie de teorii concurente pentru a explica aceasta enigma istorica. De ce au parasit vikingii Groenlanda? De ce a disparut civilizatia lor, in ciuda rezistentei lor legendare? Iata raspunsurile la intrebarile tuturor.
De ce s-au stabilit vikingii in Groenlanda?
In 985, Erik cel Rosu, alungat din Islanda pentru crima, a pornit in cautarea de noi tinuturi. A ajuns in Groenlanda, pe care a numit-o „Pamantul Verde” pentru a-i incuraja pe alti scandinavi sa i se alature. Primii colonisti s-au stabilit in doua zone: asezarile din est si cele din vest, care numarau impreuna pana la 3.000 de locuitori. Groenlanda oferea pasuni bogate pentru cresterea vitelor, oilor si caprelor, esentiale pentru supravietuirea colonistilor. In plus, vikingii au dezvoltat o economie bazata pe exportul de fildes de morsa, un produs de lux apreciat in Europa. Clima era mai blanda decat in prezent (perioada optimului climatic medieval), ceea ce permitea o agricultura de baza. In ciuda izolarii lor, vikingii au reusit sa traiasca in acest mediu extrem, dezvoltand o societate structurata in jurul fermelor, bisericilor si comertului maritim cu Europa.
Au jucat schimbarile climatice un rol in plecarea lor?
Schimbarile climatice sunt unul dintre principalele motive invocate pentru abandonarea Groenlandei. Incepand cu secolul al XIII-lea, a inceput Mica Era Glaciara, o perioada marcata de ierni mai lungi, veri mai scurte si temperaturi in scadere. Aceste schimbari au facut imposibila agricultura si au ingreunat hranirea animalelor, ducand la foamete repetata. Fiordurile, folosite pentru navigatie, sunt acoperite de gheata mai mult timp in fiecare an, izoland si mai mult coloniile de comertul vital cu Europa. In acelasi timp, resursele locale, precum lemnul si fierul, au inceput sa se epuizeze, facand dificila construirea de nave pentru a parasi insula sau pentru a mentine comertul. Clima, mult timp un aliat, a devenit treptat un inamic, facand viata in Groenlanda tot mai periculoasa pentru vikingi.
Relatiile cu inuitii au contribuit la disparitia lor?
Sosirea inuitilor Thule in Groenlanda in secolul al XIII-lea a coincis cu declinul coloniilor vikinge. Aceste popoare erau adaptate la mediile polare si vanau foci si balene, folosind tehnici de supravietuire mai potrivite pentru climatul inghetat.
Desi exista dovezi ale contactului dintre vikingi si inuiti, relatiile par sa fi fost tensionate, chiar violente, dupa cum sugereaza anumite relatari si urme arheologice. Spre deosebire de vikingi, inuitii nu erau dependenti de agricultura si au continuat sa prospere in ciuda racirii climei. Potrivit unor cercetatori, conflictele au izbucnit din cauza accesului la resurse, in special la terenurile de vanatoare marine. Altii sustin ca vikingii, refuzand sa adopte tehnicile de supravietuire ale inuitilor (cum ar fi imbracamintea din piele de foca), s-au condamnat din mandrie culturala. In acest fel, coabitarea dificila dintre cele doua popoare ar fi putut precipita declinul vikingilor in Groenlanda.
De ce a incetat comertul cu Europa, agravand izolarea lor?
De-a lungul secolelor, comertul cu Europa a devenit din ce in ce mai dificil. Racirea apelor din Atlanticul de Nord a ingreunat transportul maritim. In acelasi timp, cererea europeana de fildes de morsa a scazut, in special din cauza aparitiei altor surse de fildes in Africa. Navele norvegiene, esentiale pentru aprovizionarea coloniilor, au devenit mai rare, agravand si mai mult izolarea. Lipsiti de fier, lemn si cereale din Europa, vikingii nu si-au mai putut intretine uneltele si repara navele
Incepand cu secolul al XIV-lea, coloniile au cunoscut o criza economica si sociala, iar relatiile cu episcopia Groenlandei, care era atasata Bisericii norvegiene, au devenit din ce in ce mai tensionate. In 1408, la Hvalsey a fost celebrata o casatorie, ultima atestare scrisa a vikingilor in Groenlanda. Dupa aceea, niciun alt document nu ii mai mentioneaza. Disparitia treptata a comertului a contribuit la prabusirea societatii lor, deja slabita de clima si de tensiunile locale.
Comments are closed.