De ce alcoolul ingrasa?

Auzi adesea spunandu-se ca alcoolul ingrasa. Si, acest lucru este, din pacate, adevarat. Si asta din doua motive principale: alcoolul vine cu un numar mare de calorii pentru organismul nostru si contribuie la stocarea de grasimi.

Sa vorbim intai si intai despre calorii

Alcoolul in sine nu are un continut foarte mare de calorii. Aceste calorii provin in general de la adaugarea de etanol si din cauza prezentei zaharului in bauturile cu alcool.
Alcoolul are drept urmare tendinta sa ne ingrase. Acest aport caloric este si mai mare cu cat alcoolul este mai tare dau daca adaugi coca-cola sau suc.

De altfel, aceste calorii sunt numite “goale” deoarece nu aduc nimic esential organismului.
Apoi grasimile. Ele sunt eliminate mai putin rapid. De ce? Deoarece, intr-un organism alcoolizat, ficatul are drept principala sarcina, eliminarea unor anumite molecule din alcool, considerate drept toxice.

Asemanatoare

De ce punem mana in fata gurii atunci cand cascam?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce inchidem ochii atunci cand ne sarutam?

In tot acest timp, grasimile aflate in stransa legatura cu ingerarea alcoolului sunt lasate in organism. Consacrandu-se, inainte de toate, disparitiei toxinelor, organismul lasa grasimile sa se acumuleze. Eliminarea moleculelor toxice din alcool provoaca un proces de transformare specific care lasa grasimile sa se acumuleze. Acest fenoomen incurajeaza in egala masura luarea in greutate.

In final, de subliniat este faptul ca alcoolul provoaca pofta de mancare.

Extrem de caloric, alcoolul ar trebui sa provoace un efect invers. Or, degustarea catorva pahare cu vin, la aperitiv sau in timpul unei mese se pare ca nu face decat sa creasca apetitul. Aceasta senzatie este datorata in mare parte aspectului festiv legat de alcool, care ne incita sa mancam mai mult decat de obicei.
Insa, daca alcoolul nu confera senzatia de satietate, acest lucru se datoreaza si unor motive fiziologice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim?

Consumul de alcool se traduce printr-o dereglare a hipotalamusului, o glanda situata la nivelul creierului. Or, aceasta este cea care, in mare parte, ne regleaza apetitul si ne confera senzatia de satietate.
Alcoolul este astfel, asociat, pe buna dreptate sau in mod gresit, unui stil de viata sedentar, favorabil kilogramelor in plus.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More