De cand mancam miere?

Inainte ca omul sa invete sa o recolteze, mierea era “culeasa” din stupurile salbatice.

Picturi neolitice gasite in Spania (anul 7000 inainte de Christos) ilustreaza aceasta cautare. Primele urme ale trecerii de la cules la apicultura au fost gasite intr-un bazorelief in templul lui Abou Ghorab, in Egipt.

Chiar daca “nectarul zeilor” este primul produs dulce produs de catre umanitate era folosita inca din Egiptul Antic pentru a imbalsama mortii si pentru a accelera cicatrizarea ranilor. Insa, stupul (in pamant, din papura, din rachita, paie sau stuf) era un adapost provizoriu al roiului de albine, distrus in timpul recoltei.

In secolul XVII, doi apicultori isi disputau inventia stupului de albine care permite prelevarea mierii fara sa se distuga colonia. Appoi, in anul 1858, bavarezul Johann Mehring inventeaza un aparat “gaufrier” care reproduce cadrul alveolar din ceara al stupului salbatic. Apoi, la sfarsitul secolului XX,victime ale unor produse fitosanitare si ale unor paraziti, coloniile occidentale produc din ce in ce mai putina miere.

Asemanatoare

De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Ghice ce mai avem pentru tine?  In cat timp un oras nelocuit dispare complet

Miere lichida sau cremoasa?

Odata cu trecerea timpului, orice tip de miere ajunge sa se cristalizeze si sa se intareasca. Acest lucru poate dura cateva zile sau cateva saptamani, in functie de tipul de miere. Spre exemplu, mierea de acacia. Nu se cristalizeaza atat de repede, este nevoie de cativa ani pentru a se cristaliza. Totul depinde de originea florala a necstarului. Cu alte cuvinte, de continutul de glucoza. Cu cat mierea este mai dulce, cu atat solidificarea este mai lenta. Fabricantii incalzesc mierea pana la 70 de grade in incercarea de a intarzia cristalizarea acesteia. Cele mai cremoase sunt obtinute prin asamblarea tipurilor de miere cu o viteza de cristalizare diferita.

60 000 de albine trebuie sa polenizeze un milion de flori timp de o saptamana, cu alte cuvinte, o singura albina trebuia sa faca 5-7 calatorii pe zi pentru a produce un kilogram de miere. Randamentul unei albine este de ordinul a 20% – pentru 10mg de nectar adus la stup produce 2mg de miere.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre lava si magma?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/depuis-quand-mange-t-on-du-miel-11177198/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More