De cand este mare albastra?

Este cam greu de crezut ca aceasta culoare cu care noi suntem obisnuiti exista doar incepand cu secolul XVI marea a capatat nuanta de albastru pe care o cunoastem, pe cartile postale intai si intai, apoi pe tablouri si intr-un final in spititele noastre. Asta deoarece, timp de mai multa vreme, albastrul marii nu exista.

Inca din Antichitate, cele cinci culori principale erau albul, galbenul, rosu, verde si negru, nu exista cu adevarat un cuvant pentru a desemna culoare albastra conform parerilor exprimate de lingvisti. Termenul grecesc kuaneos desemna un albastru inchis, un negru albastrui sau stralucitor.

Nicio urma de albastrul marii drept urmare in literature antica unde valurile erau descrise mai degraba drept inchise sau stralucitoare in timp ce pe harti marile principale erau reprezentate in culoarea verde. De ce aceasta absenta? Stramosii nostri erau afectati de tritanopie, o forma de daltonism caracterizata prin faptul de a nu percepe culoarea albastra? Nu, aceasta anomalie de origine genetica este rarisima.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este Valea Mortii periculoasa?

Explicatia este mai degraba de origine culturala

In perioada Antichitatii, albastrul nu era foarte folosit, ba chiar era putin devalorizat deoarece era asociata cu poporul barbar (culoarea ochilor acestora dar si a picturilor razboinicilor pe care si le puneau pe corp). fara un anumit cuvant pentru a le denumi, nu au fost cu adevarat denumite intr-un anumit fel.

Dupa cum arata cercetatorii, modalitatea in care limba caracterizeaza culorile influenteaza perceptia asupra acestora. Dovada vie in acest sens este un trib din Namibia, Himbas, care numea culorile in functie de cincitermeni, din care niciunul nu face referire al culoarea albastra, nici nu se distinge culoarea albastra de cea verde. Unii din acest trib nu erau capabili sa diferentieze culoarea albastra de cea verde.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vine oxigenul?

Or, in Europa, cuvantul albastru, a parut abia in secolul XII. In paralel, a devenit incetul cu incetul regala si divina deoarece este o culoare vie, luminoasa, purtata si de Fecioara Maria si s-a impus drept un element pozitiv.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/depuis-quand-la-mer-est-elle-bleue-169630/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More