Cum se masoara varsta unui copac?

Copacii au o speranta de viata lunga insa cum facem pentru a masura varsta unui copac?
Atunci cand te plimbi printr-un parc sau printr-o padure te intrebi adesea care este varsta unor copaci? Spre deosebire de oameni, copacii traiesc mult mai mult.

Identitatea celui mai vechi copac este destul de greu de stabilit. In Europa, pinul de Heldreich Italian supranumit “Italus” detine recordul. Ca arbore individual, varsta sa este estimata la 1230 de ani. Una din cele mai sigure metode de a determina varsta unui copac este daca stim cand a fost plantat copacul respectiv. Dar si inelele de crestere ale copacilor sunt desul de precise in determinarea varstei unui copac. Aceste inele de crestere se pot numara atunci cand copacul este viu sau mort.

Asemanatoare

Care este diferenta dintre lava si magma?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza avalansele

Stiinta datarii inelelor copacilor poarta numele de dendrocronologie. Fiecare set de inele in parte, de obicei unul mai intunecat si unui mai luminos reprezinta impreuna un an. Aceste inele noi sunt formate in exteriorul copacului, in apropiere de scoarta, un lucru care inseamna ca inelele de la interiorul copacului sunt cele mai vechi si, cel mai adesea, mai dficil de masurat cu precizie.

In cazul copacilor care au fost rupti de furtuna sau taiati, numararea inelelor de copaci din jurul trunchiului este inofensiva si ne poate oferi unele informatii pretioase cu privire la conditiile de mediu din zona in care a crescut copacul, de sute de ani. Spre exemplu, daca anul a fost mai secetos, copacul va avea inele mai subtiri. Un sezon bogat in ploi abundente permite cresterea mai mare a lemnului timpuriu de primavara.
Variatiile de temperatura si de precipitatii ajuta la estimarea progresului schimarilor climatice si pot actiona pe post de indiciu pentru orice schimbari pe termen lung in cadrul unui ecosistem.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare vulcan din lume

Varsta unui copac se mai poate determina numarand vartejurile, adica nodurile care se vad in partea laterala a unui copac.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More