Cum se formeaza tornadele de foc

Incendiile uriase sunt cele care genereaza acesti monstri, care asociaza flacari violente cu vanturi ametitoare. Cercetatorii incep sa inteleaga incetul cu incetul acest fenomen spectaculos.

Infricosator, fenomenul a fost descris de numerosi martori in timpul marilor incendii: flacari uriase care ajung pana in inaltul cerului, atingand norii, in coloana, la o viteza ametitoare si facand un zgomot de-a dreptul infernal. Similare cu anumite fenomene meteorologice, poarta denumirea stiintifica de tornade de foc.

Majoritatea ajung la cateva zeci de metri diametru si la o inaltime de numai putin 100 de metri insa pot fi si mai impresionante. Nu dureaza decat cateva zeci de minute insa aceste cateva minute sunt suficiente pentru a matura totul in jur…

In coloana temperatura poate urca pana la 1500 de grade

Cu toate acestea, tornadele de foc exista. Jason Fortholen, inginer specializat in incendii si cercetator in cadrul unui laborator din Missoula, a fost unul din primii care a incercat sa ia masuri si sa afle mai multe lucruri despre acest fenomen spectaculos. Lucrul acesta s-a intamplat in anul 2018, in urma unui incendiu care a devastat California.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce exista din ce in ce mai multe meduze

Tornadele de foc apar in general in urma unor incendii de proportii. Apar in timpul unor mega-incendii in padure, padure care gazduieste copaci inflamabili cum sunt rasinoasele. Focul formeaza un front de flacara de peste 25 de metri inaltime. Creste la zeci de metri inaltime si reprezinta un amestec de gaz de aer la peste 600 de grade Celsius. Atunci cand arborii din primaele rnduri ale unei paduri sunt atinsi de acest val de foc sunt supusi unei descompueri chimice si are loc vaporizarea materiilor combustibile cum sunt rasinile. Rezulta o masa imensa de gaz inflamabil. Cantitatea de caldura emanata este imensa, apropiate celei degajate de o explozie nucleara. Tornada de foc poate, local, sa modifice starea vremii.

Dincolo de mediul natural, tornadele de foc pot surveni si in urma unod incedndii urbane de proportii, cum a fost cazul in Tokyo, in 1923.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More