Cum se formeaza muntii?

Mai multe fenomene pot explica formarea lanturilor noastre muntoase, dar toate au aceeasi origine: placile tectonice care alcatuiesc litosfera.

In termeni stiintifici, procesul prin care se formeaza muntii se numeste orogeneza. Aceasta denumire acopera un set complex de fenomene fizice, dar toate isi au radacinile in acelasi loc: activitatea placilor care alcatuiesc scoarta terestra. Deoarece planeta noastra se afla intr-o miscare perpetua, ea este uneori victima unor „accidente”, lasand pe suprafata globului urme care pot ajunge la cateva mii de metri inaltime. Dar cum se intampla acest lucru si cat timp dureaza?

Care sunt fenomenele tectonice din spatele constructiei muntilor?

Asemanatoare

Ce este mai rece decat gheata?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vin numele planetelor?

Scoarta terestra este formata din douasprezece placi litosferice, dintre care sapte alcatuiesc 95% din suprafata Pamantului. Aceste placi nu sunt imobile: ele deriva sub efectul miscarilor de convectie a magmei. Aceste miscari insensibile sunt de ordinul a doar cativa centimetri pe an. Dar ele creeaza zone de contact care au dus la formarea muntilor nostri. Exista patru tipuri de miscari tectonice: subductia (o placa tectonica plonjeaza sub o alta), coliziunea (doua placi continentale se ciocnesc si se deformeaza), compresia (miscarile placilor provoaca pliere in interiorul placii) si deformarea punctelor fierbinti (o placa in deriva trece peste un punct fierbinte de activitate vulcanica, care deformeaza scoarta fara a provoca o eruptie vulcanica).

Cum se formeaza diferite lanturi muntoase?

Fiecare dintre aceste fenomene tectonice poate duce la formarea unui munte, desi acestea nu vor fi de acelasi tip sau forma. Intr-o zona de subductie, placa inferioara „plonjeaza” sub cealalta si este consumata de magma; placa superioara se deformeaza, formand un munte. Prin urmare, subductia va forma in principal un arc vulcanic, cum ar fi lantul muntos al Anzilor. Pe de alta parte, ciocnirea a doua litosfere continentale nu va genera nicio activitate vulcanica, ci doar va deforma capetele placilor, care se vor ridica. Acesta este modul in care s-a format Himalaya, cel mai inalt lant muntos din lume. O placa care se deformeaza singura prin plierea scoartei sale va crea un lant muntos intracontinental, cum este cazul Pirineilor francezi. In sfarsit, trecerea unei placi peste un punct fierbinte va da nastere unui vulcan daca lava reuseste sa patrunda in litosfera; in caz contrar, va da nastere unor munti cu o forma mai regulata, asemanatori unor dealuri mari.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza pietrele prețioase Rubin, topaz, opal?

Formare: cat timp dureaza formarea unui munte?

Dupa cum s-a mentionat mai sus, tectonica placilor este un proces foarte lent, care dureaza doar cativa centimetri pe an. Desi impactul lor direct poate fi uneori devastator (majoritatea cutremurelor si eruptiilor vulcanice au loc acolo unde se intalnesc doua placi), formarea unui munte este mult mai putin spectaculoasa. Orogeneza are nevoie de cateva milioane de ani pentru a se incheia. Muntii care se formeaza sunt, de asemenea, sensibili la clima in care se dezvolta: sunt transformati de eroziune si umiditate si sufera glaciatiuni care le imbraca varfurile in zapada eterna. Unii chiar dispar pe parcursul a milioane de ani. Acesta este motivul pentru care cele mai inalte varfuri din lume sunt masurate in mod regulat pentru a vedea cum s-a schimbat dimensiunea lor. Asa s-a descoperit ca Mont Blanc s-a micsorat in ultimii ani.

 

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More