Cum se formeaza gaurile in stratul de ozon

La aproximativ 20 de kilometri deasupra capului nostru se afla stratul de ozon, la nivelul stratosferei. Ozonul este o forma speciala de oxigen, adesea instabil. Ozonul absoarbe razele ultraviolete si acest lucru contribuie la mentinerea unei temperaturi medii de 15 grade. Si tocmai aceasta temperatura medie a permis vietii sa isi faca aparitia.

Vorbim despre gauri in stratul de ozon in momentul in care nivelul de ozon se diminueaza intr-o anumita zona data. Acest nivel de ozon este masurat in unitati Dobson (acest lucru corespunde totalitatii particulelor de ozon prezente intr-o coloana fictiva trasata intre sol si atmosfera).

Astfel, gaura din stratul de ozon nu este cu adevarat o gaura ci este mai degraba vorba despre o diminuare a nivelului de ozon pe o unitate Dobson data. Atunci cand cantitatea de ozon prezenta se diminueaza, atunci si protectia impotriva razelor ultraviolete se diminueaza.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza avalansele

Numeroase sunt cauzele care explica aceasta atenuare a stratului de ozon insa unele par mai probante decat altele. Clorofluorocarburile (CFC) in special, prezente in aerosoli, in frigidere precum gazul destinat sa raceasca echipamentul electroacsnic. Aceste clorofluorocarburi ataca direct stratul de ozon, diminuand drastic moleculele de ozon existente. Dincolo de Arctica perforarea stratului de ozon este mai puternica, un rezultat al combinatiei dintre temperaturile foarte reci si al particulelor de clorofluorocarburi care face ravagii la acest nivel pe intreaga planeta.

Masuri au fost luate incepand cu anul 1990 cu scopul de a se diminua emisiile de CFC si rezultatele incep deja sa se faca simtite: concentratia atmosferica s-a diminuat cu aproximativ 10% in ultimii 20 de ani.
Aceste mize cu privire la mediul inconjurator si la planeta sunt importante, esentiale chiar in anii ce vin si dezbaterile ecologice sunt inca numeroase de organizat si de realizat in sanul societatii civile. Cu alte cuvinte, eforturile trebuie sa continue.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza gaurile in stratul de ozon?

Sursa: https://lesavaistu.fr/comment-se-forment-les-trous-dans-la-couche-dozone/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More