Cum se formeaza avalansele

Fiecare iarna ne arata cat poate fi muntele de periculos si maretia naturii este imperceptibila. In fata imensitatii peisajelor de munte Omul ramane umil, in special in ceea ce priveste avalansele care se declanseaza si devasteaza totul in trecerea lor. Insa, de ce si cum se manifesta avalansele?

Cum se formeaza avalansele?

O avalansa este, inainte de toate, un fenomen fizic care se manifesta prin caderea spectaculoasa a unei bucati de zapada care coboaara la vale si ia totul cu ea. Pe versantii muntilor, vantul poarta mari bucati de zapada pe peretii care nu sunt atat de netezi. Cea mai mica actiune din jur: plimbare la pas, cu skiurile sau cu snowboardul poate declansa in orice moment caderea zapezii. O avalansa poate atinge viteza de 300km/h.

Avalansele se pot declansa de unele singure in egala masura. Mantia de zapada este supusa unor forte contrare care trag zapada spre jos, spre panta (forta de tractiune) si care retin zapada pe panta (forta de compesiune). Cu cat panta creste, cu atat forta de tractiune este mai puternica, ceea ce declanseaza o avalansa.

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai inalt lant muntos din lume

Diferitele tipuri de avalansa

Exista trei tipuri de avalanse in total:

– Avalansele spontane declansate de catre forta de tractiune;
– Avalansele accidentale care sunt declansate de catre trecerea unei persoane la pas sau cu schiurile, spre exemplu;
– Avalansele declansate in mod voluntar de care expertii care lucreaza pe munte, in special cei care se ocupa de pistele de schi. Se foloseste in acest sens dinamita pentru a declansa avalansele pentru ca schiorii din statiunile de ski sa fie in deplina siguranta;

Acest lucru explica de ce este deosebit de periculos sa schiezi in afara pistei deoarece se poate declansa in orice moment o avalansa, trecand prin zona. Riscul ca cineva sa isi piarda viata in urma unei avalanse este extrem de ridicat.

Sursa: https://lesavaistu.fr/comment-se-forment-les-avalanches/

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este atat de frig in unele deserturi?

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More