Cum se fabrica amintirile noastre?

Unele episoade raman adanc intiparite in memoria noastra. Altele se estompeaza odata cu trecerea timpului. Specialistii in neurostiinta ne vorbesc despre mecanismele complexe ale construirii de amintiri.
Iti amintesti de colegii tai de gradinita? Nu…dar prietena ta cea maibuna cum de isi aminteste? Asta deoarece avem fiecare o parte proprie, nu avem nicio amintire autobiografica din primii ani de viata.

Aceasta “amnezie infantila” are mai multe explicatii. In aceasta perioada copilul nu are o constiinta, nu realizeaza ca este o fiinta unica. Nu vorbeste inca si nu poate descrie ce traieste. In paralel, la nastere, creierul fabrica in permanenta noi neuroni. Aceasta neurogeneza provoaca o reimprospatare continua ceea ce impiedica anumite evenimente sa se fixeze in memorie.

Inainte de varsta de sase ani, nu suntem capabili sa memoram experientele personale

Asemanatoare

De ce tremuram cand este frig?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Unde se afla cel mai mare rezervor de azot?

Conform unor cercetari mai recente, inainte de varsta de 6 ani, nu suntem capabili sa memoram unele experiente personale. Avem flash-uri, senzatii…uneori am integrat in memorie povesti auzite de zeci de ori in sanul familiei. Or, o amintire veritabila nu inseamna doar sa iti amintesti ce s-a intamplat ci si unde, cum si cand.

Capacitatea de a replasa o anumite scena in context nu apare decat progresiv intre varsta de 4-6 ani. Pentru a putea sa o situam avem nevoie de mai multe lucruri. Memoria “episodica” este una din cele mai lente care se instaleaza, se dezvolta pana la adolescenta. Incetul cu incetul, odata cu maturizarea structurilor cerebrale, memoram amintiri mai bogate. Cortexul prefrontal este cel care ne permite sa ne focalizam atentia asupra unor detalii dintr-un anumit eveniment si sa elaboram strategii de recuperare a informatiilor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem grupe sanguine diferite?

Emotiile joaca un rol important in consolidarea amintirilor

Fabuloasa masinarie care se ascunde in spatele amintirilor noastre este de o complexitate incredibila: amintirile sunt pastrate intr-un pachet de neuroni cunoscuti sub numele de celule engrame de memorie. In timpul inregistrarii unui moment precis, elementele senzoriale sunt cele care stimuleaza o structura esentiala, hipocampul.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More