Cum s-a scufundat Titanicul

Pe data de 10 aprilie 1912, cea mai mare nava construita vreodata se indreapta din Southampton spre New York. Insa, spre surprinderea tuturor, nu ajunge la destinatie si naufragiaza in mijlocul Atlanticului.

O veritabila catastrofa in isoria transportului maritim modern care a inspirat numeroase documentare si filme printre care indetronabilul Titanic realizat de James Cameron in rolurile principale cu Kate Winslet si Leonardo DiCaprio. Insa ce s-a intamplat? Cum s-a scufundat?

Titanicul, insubmersibilul

Titanicul este rezultatul unui proiect de anvergura comandat de compania White Sarline in 1907 si al carui constructie a durat 3 ani. Acest mastodont de lux cu o lungime de 269 de metri si o inaltime de 56 de metri impresioneaza atat prin aspect cat si prin dotarile tehnologice.

Coca navei este divizata in mai multe compartimente etans. Aceste compartimente au scopul de a retine apa in compartimentul in chestiune in cazul unui soc sau in cazul unei coliziuni si astfel se evita naufragiul vaporului. O veritabila capodopera la acea vreme.

Asemanatoare

De ce purtau mayasii pietre pretioase pe dinti?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Secretele mastii de aur a lui Tutankhamon

Cum s-a scufundat Titanicul?

In noaptea dintre 14-15 aprilie 1912, Titanicul intra in coliziune cu un iceberg in Oceanul Atlantic. Atunci cand marea este agitata este posibil ca stancile de gheata sa fie detectate pe timp de noapte deoarece valurile care se sparg deasupra lasa urme de spume pe o suprafata de mai multi metri.

Or, in seara tragediei, marea este extrem de calma, ceea ce nu ii permite echipajului sa detecteze icebergul. Atunci cand icebergul este in cele din urma observat este mult prea tarziu. Titanicul are o viteza prea mare si nu se poate intoarce.

Compartimentele sunt umplute rapid cu apa. Nava devine mult prea grea si ajunge sa se aplece in fata, se rupe in doua sub greutatea presiunii si se scufunda mai apoi la 3700 de metri adancime. Insa un iceberg este cel care a provocat toata aceasta drama?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a fost construit Turnul Eiffel (Doamna de Fier)

Expertii au aratat intr-un documentar realizat in 2017 ca un foc in buncarul de carbune cu aproximativ 10 zile inainte de plecarea navei si care ar fi continuat sa arda cateva zile in timpul calatoriei ar fi provocat tragedia. In urma coliziunii cu icebergul ar fi cedat mai usor socului, lasand apa sa se infiltreze.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/comment-a-coule-le-titanic-147008/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More