Cum s-a scufundat Titanicul?

La 10 aprilie 1912, cea mai mare nava construita vreodata in lume a pornit din Southampton cu destinatia New York. Dar, impotriva tuturor probabilitatilor, „insubmersibilul” nu a mai ajuns la destinatie si s-a scufundat in mijlocul Atlanticului in noaptea de 14 spre 15 aprilie.

Un dezastru in istoria navigatiei moderne care a inspirat numeroase documentare si filme, inclusiv celebrul Titanic al lui James Cameron, cu Kate Winslet si Leonardo DiCaprio. Dar ce s-a intamplat? Cum s-a scufundat?

Titanicul insubmersibil

Titanicul a fost rezultatul unui proiect de anvergura comandat de White Starline in 1907, a carui constructie a durat 3 ani. Acest mastodont luxos, lung de 269 de metri si inalt de 56 de metri, a impresionat atat prin aspectul sau, cat si prin progresele sale tehnologice. Coca navei este impartita in diferite pereti etansi. Acestea sunt concepute pentru a retine apa in compartimentul respectiv in caz de impact sau coliziune, impiedicand astfel scufundarea navei. O adevarata performanta pentru acea vreme!

Asemanatoare

Cati presedinti ai Statelor Unite ale Americii au fost tinta…

Ghice ce mai avem pentru tine?  In ce an s-a nascut Willy William?

Cum s-a scufundat Titanicul?

In noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul s-a ciocnit de un aisberg in Oceanul Atlantic. Cand marea este agitata, este posibil sa se detecteze aceste stanci de gheata noaptea, deoarece valurile care se sparg de ele lasa urme spumoase de cativa metri lungime. Cu toate acestea, in seara tragediei, marea era foarte calma, astfel incat echipajul nu a putut detecta aisbergul. Cand, in sfarsit, l-au reperat, era deja prea tarziu. Titanicul mergea prea repede, virand, dar nu exista suficienta distanta pentru a-l ocoli.

Carena a zgariat aisbergul, care a taiat aproape 90 de metri in partea din fata a navei. Aproape o duzina de sasuri s-au umplut in acelasi timp, timp de mai multe ore. Nava a devenit prea grea, in cele din urma s-a inclinat in fata, s-a rupt in doua sub greutatea presiunii si s-a scufundat la o adancime de 3.700 de metri. Dar a fost icebergul singura cauza a acestei tragedii?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Tutankhamon si Ankhesenamon: un cuplu incestuos?

Teoria focului din spatele scufundarii Titanicului

Expertii au dezvaluit intr-un documentar difuzat de Channel 4 in 2017 ca un incendiu de carbune a provocat un incendiu in camera cazanelor din carena din fata a navei cu doar 3 saptamani inainte de plecare. Acest eveniment ar fi slabit otelul carenei, dar nu ar fi impiedicat Titanicul sa paraseasca portul pe 10 aprilie 1912. In timpul coliziunii cu icebergul, partea din fata a pachebotului ar fi cedat mai usor la impact, permitand apei sa se infiltreze si sa pecetluiasca soarta Titanicului pentru totdeauna.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More