Cum rezista unii arbori la incendii?

Natura are un mod al sau de a face lucrurile, daca e sa dam crezare unui studiu american recent care a analizat renasterea unor sequoia milenare dupa incendiile teribile care au devastat California.

Aceasta este o veste buna intr-o perioada in care incendiile se inmultesc ca urmare a incalzirii globale si a secetei. Unii copaci au invatat sa traiasca cu focul, atat de mult incat, chiar si atunci cand sunt carbonizati, reusesc sa reincolteasca muguri care pot avea cateva zeci de ani, conform unui studiu american realizat pe sequoia, publicat in revista Nature.

Sequoia, un arbore „deosebit de adaptat la foc”

In 2020, un incendiu a devastat padurile de sequoia de pe coasta californiana, mistuind tot frunzisul unora dintre cei mai inalti si mai batrani copaci de pe planeta. In mod neasteptat, copacii arsi s-au refacut datorita regenerarii radacinilor, trunchiurilor si ramurilor. „Sequoia rosie este un caz extrem. Este deosebit de bine adaptat la foc: cercetatorii estimeaza ca un sequoia in varsta de 1.000 de ani a trecut prin mai mult de 100 de incendii. Acesta este probabil motivul pentru care este cel mai inalt copac de pe planeta: ramurile sale sunt adapostite de flacari chiar in varf conform specialistilor.

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se declanseaza un tsunami?

Scoarta sa, care poate avea o grosime de pana la 30 de centimetri, contine acizi taninici, care intarzie flacarile, spun specialistii.

Alegeri cruciale de specii pentru reimpadurirea dupa un incendiu

In timp ce majoritatea speciilor de foioase, cum ar fi stejarii, se regenereaza prin germinare, speciile de conifere mor si se regenereaza prin seminte. Acest lucru este valabil in special pentru pinii maritimi si pinii de Alep, care sunt deosebit de raspanditi in Marea Mediterana, care formeaza banci de seminte aeriene in conurile lor, care sunt mentinute inchise de rasina. Aceste seminte pot ramane latente timp de mai multi ani. Focul si caldura pe care o genereaza topesc rasina si deschid conurile. Semintele cazute gasesc un sol complet liber de alte specii, ceea ce le faciliteaza inradacinarea. Acesta este motivul pentru care pinii sunt adesea primii copaci care reincoltesc dupa un incendiu.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Aceste descoperiri sunt importante deoarece pot fi folosite pentru a ghida alegerile facute de silvicultori atunci cand restaureaza padurile dupa incendii, astfel incat sa poata gestiona terenul in mod preventiv, noteaza Institutul National de Cercetare Agronomica din Franta (INRAE) pe site-ul sau.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/comment-certains-arbres-resistent-aux-incendies-11191602/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More