Cum respira plantele

Plantele, prin respiratie, care nu este acelasi lucru cu fotosinteza, obtin energia esentiala pentru a se dezvolta si pentru a putea trai. Procesul se deruleaza datorita stomatelor care se regasesc in frunzele plantelor. Pentru a intelege mai bine cum respira plantele citeste randurile de mai jos.

Cum respira plantele

Repsiratia plantelor este un proces singular, unic la plante care, la fel ca in cazul tuturor fiintelor vii de pe planeta, furnizeaza oxigenul indispensabil vietii insa, pentru plante, adauga in egala masura energie vitala pentru a afectua alte cicluri precum fotosinteza. Este vorba in special despre absorbirea oxigenului din mediul inconjurator si, folosind rezervele de glucide, expulzarea dioxidului de carbon.

Respiratia plantelor este un proces invers fotosontezei. Acest ciclu necesita un efort suplimentar deoarece respirand, speciile vegetale transpira si de deshidrateaza. Atunci cand o planta nu are suficienta apa in corp, isi inchide stomatele pentru a nu-si epuiza rezervele ceea ce impiedica in egala masura fotosinteza.
Cu alte cuvinte, respiratia la plante este procesul prin care se obtine energia la nivel celular.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Cand respira plantele?

Stim deja ca procesul de fotozinteza al plantelor se deruleaza pe timp de zi. Astfel, ciclul respiratiei vegetale sau celulare se realizeaza pe timp de noapte. Este momentul in care plantele absorb oxigenul pentru a obtine energia de care au atata nevoie pentru a efectua fotozinteza in timpul zilei.

Plantele, la fel ca si fiintele vii, au nevoie de aceleasi elemente de baza: lumina soarelui, apa, oxigen si sol insa, in plus, speciile vegetale au in egala masura nevoie de dioxid de carbon. Fiecare din aceste elemente este esential pentru ca plantele sa se dezvolte si sa creasca. Ciclul respiratiei vegetale are loc pe timp de noapte. Acesta este momentul in care plantele absorb oxigenul pentru a obtine energia necesara pentru a realiza fotosinteza pe timp de zi care se realizeaza cu ajutprul clorofilei din frunze.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More