Cum preziceau mayasii eclipsele?

Codexul Dresden contine tabele si almanahuri folosite de acest popor antic pentru a urmari miscarea obiectelor ceresti.

Renumiti pentru cunostintele lor avansate in materie de astronomie, mayasii erau cunoscuti pentru ca urmareau si celebrau eclipsele, dupa cum atesta numeroase vestigii arheologice. Dar cum procedau ei in acest sens?

Fini observatori

Un popor prehispanic fascinant, mayasii erau renumiti pentru complexele lor arhitecturale masive, pentru ritualurile lor sumbre si pentru cunostintele lor aprofundate despre mecanica cereasca, care le permiteau sa prezica eclipsele. Un adevarat tur de forta in absenta instrumentelor astronomice moderne, cum ar fi telescoapele. Potrivit lui Ismael Arturo Montero García, de la Universitatea din Tepeyac, acesti mari observatori ar fi fost capabili sa prevada aproximativ 55% din aceste evenimente spectaculoase.

„Ei stiau ca nu putea avea loc o eclipsa de soare decat atunci cand era luna noua, iar o eclipsa de luna cand era luna plina”, explica cercetatorul. „Pe aceasta baza, este posibil sa se stabileasca un anumit grad de predictie, tinand cont de discrepantele care necesita ajustari, asa cum a demonstrat codexul de la Dresda”.

Asemanatoare

Cum au supravietuit mileniilor piramidele din Giza?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce a disparut civilizatia mayasa

Datand din secolul al XI-lea sau al XII-lea d.Hr., acest manuscris antic mayas contine o serie de tabele astronomice si almanahuri impartite in intervale de 177 si 148 de zile, asociate cu eclipsele de soare si de luna. Mayasii foloseau aceste instrumente pentru a urmari miscarea obiectelor ceresti.

PA’AL K’IN

O reprezentare izbitoare a unor astfel de evenimente, numite „Pa’al K’in” in limba mayasa (care se traduce prin „Soare frant”) si „Tonatiuh qualo” in azteca („Soare devorat”), poate fi vazuta la pagina 54 din codex. Acesta are forma unei benzi celeste, a Soarelui, a doua femururi si a unor motive alb-negru care seamana cu aripi de fluture.

Acum stim ca Soarele este pur si simplu mascat de Luna noua atunci cand traverseaza planul orbitei Pamantului. Acest fenomen are loc in general la fiecare 177 de zile, in timpul „sezonului eclipselor”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce Regele Soarelui, Ludovic al XIV-lea, a construit Palatul Versailles?

„Precizia acestor citiri arunca lumina asupra abilitatilor astronomice ale mayasilor, care intelegeau natura ciclica a anumitor evenimente intr-un grad uimitor”, conchide Montero García.

Sursa: https://dailygeekshow.com/prediction-eclipse-maya/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More