Cum functioneaza curentii oceanici si cum afecteaza ei viata marina?

In mari si oceane, apa se deplaseaza datorita curentilor oceanici. Dar cum functioneaza acestia si ce influenta au?

Apa care alcatuieste marile si oceanele nu este o entitate statica, ci mai degraba un sistem dinamic in care se afla in continua miscare, fiind propulsata de diversi curenti oceanici. Acesti curenti se caracterizeaza prin fluxuri masive de apa de mare care pot fi comparate cu rauri uriase in interiorul oceanului. Aceasta miscare de masa considerabila permite distribuirea armonioasa a energiei solare pe suprafata globului, jucand un rol decisiv in reglarea temperaturilor si a climei in general, intre ecuator si poli. Curentii oceanici, cum ar fi emblematicul Gulf Stream, sunt principalii modulatori ai climei Pamantului si au o influenta majora asupra vietii marine insasi.

Diferiti curenti oceanici

Exista doua categorii principale de curenti marini: curentii de suprafata si curentii de adancime. Curentii de suprafata sunt generati de circulatia vanturilor deasupra apei, deci sursa lor este atmosferica. Prin urmare, acestia urmeaza o traiectorie similara cu cea a vanturilor predominante din atmosfera si pot fi reci sau calde. Prin urmare, acestia au o influenta semnificativa asupra climei globale. In general, nu au o adancime mai mare de 800 de metri si sunt supuse rotatiei Pamantului, ceea ce determina forta Coriolis. Forta Coriolis deviaza curentii de suprafata spre est in emisfera nordica si spre vest in emisfera sudica. Curentii oceanici de adancime, pe de alta parte, sunt generati de disparitatile termice si saline din apele oceanice de adancime (peste 800 de metri adancime).

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu cad norii?

Influenta curentilor oceanici

Miscarea curentilor oceanici regleaza caldura si umiditatea aerului pe diferite continente. Acestia distribuie energia solara dinspre zonele mai calde spre cele mai reci. Curentul Golfului, de exemplu, care este cu siguranta cel mai cunoscut curent marin, transporta caldura de la tropice pentru a incalzi continentul european. In plus, acest fenomen de „banda rulanta” favorizeaza circulatia nutrientilor si a mineralelor esentiale pentru dezvoltarea diferitelor specii marine. Cresterea apei reci in zonele calde stimuleaza, de asemenea, proliferarea planctonului, care atrage pestii si cetaceele.

Ce impact au curentii asupra climei?

Clima este zguduita de vanturi calde, reci, temperate, umede, uscate si reci. In functie de locatia geografica, vantul sau curentul de aer va fi conditionat si modulat, iar apoi resimtit de locuitorii din zona geografica respectiva. Vantul sau curentul de aer pe o suprafata urmeaza o traiectorie in functie de polul globului. Intr-o anumita perioada a anului, vantul la polul Ecuator va fi cald si temperat. In schimb, in Canada sau in Islanda, vantul sau curentul de aer va fi mai rece si mai rece. O perioada echivalenta intr-o tara difera in ceea ce priveste curentul de aer sau vantul intr-o alta tara.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este atat de frig in unele deserturi?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/comment-les-courants-marins-fonctionnent-ils-et-comment-affectent-ils-la-vie-marine-11189883/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More