Cum au supravietuit mileniilor piramidele din Giza?
Rezumat:
Piramidele din Giza, monumente inseparabile ale patrimoniului cultural al Egiptului, au trecut testul timpului. Totusi, secretul rezistentei lor in timp ar putea avea mai multe origini. Citeste mai departe pentru a afla cum au supravietuit mileniilor piramidele din Giza.
Piramida lui Keops, considerata a fi una din cele sapte minuni ale lumii antice, este cea mai emblematica dintre piramidele din Giza. Se crede ca constructia piramidelor din jur a inceput in anul 2550 i.Hr. Echipe de muncitori si constructori egipteni au lucrat pe santierul Marii Piramide timp de mai bine de 20 de ani. Astazi, situl continua sa fascineze turistii si istoricii din intreaga lume. Piramidele din Egipt au supravietuit conflictelor, timpului si chiar dezastrelor naturale. Desi teoriile abunda pe aceasta tema, textele si pietrele pot oferi unele raspunsuri.
Constructie: cum au fost construite piramidele din Egipt?
Papirusurile din Marea Rosie descifrate de egiptologi ofera o serie de indicii cu privire la modul in care au fost construite piramidele. Printre aceste scrieri, jurnalul unui barbat pe nume Merer, un sef de santier care avea sub comanda sa 200 de muncitori, detaliaza progresul santierului de constructie a piramidei lui Khufu. Mai intai de toate, muncitorii au trebuit sa extraga blocuri de calcar din carierele Tourah. Pietrele au fost apoi transportate cu vaporul pana la Giza, unde au fost asezate in bazine, la doar cativa metri de locul piramidei. Restul, insa, ramane un secret. Au fost avansate mai multe teorii cu privire la constructia piramidelor de la Gizeh, inclusiv instalarea unei rampe sau a unui sistem hidraulic in inima monumentului. Cu toate acestea, niciun text nu le-a confirmat, facand istoria acestei minuni a lumii extrem de misterioasa.
Marea Piramida din Giza (Cairo) si alte piramide au fost deteriorate in decursul istoriei?
Piramidele de la Giza au vazut multe morminte jefuite de echipe de jefuitori sau de egiptologi. Cu toate acestea, in cazul partii exterioare a Marii Piramide, se crede ca elementele naturale sunt de vina. Pe platoul Giza, vantul, nisipul si cutremurele sunt principalele cauze ale deteriorarii. Cu toate acestea, doar calcarul care acoperea candva aceasta minune a lumii a disparut. Totusi, acest lucru este valabil doar pentru piramidele cu fete netede si patru pereti drepti, cum ar fi Piramida lui Keops. In trecut, alte structuri, cum ar fi Piramida in trepte a lui Djoser de la Saqqara, au fost amenintate cu prabusirea de proiecte de renovare prost gestionate.
Ce face piramidele egiptene comandate de faraonul Keops atat de rezistente in fata timpului?
Pana in prezent, exista multe teorii cu privire la rezistenta piramidelor de la Giza. Totusi, marimea blocurilor de piatra folosite ar putea fi un indiciu. Elementele acestei structuri in trepte cantaresc fiecare cateva tone. Acest lucru ar putea explica robustetea structurii in ciuda capriciilor vremii. Un strat special a fost aplicat pe suprafata piramidei Khufu pentru a limita deteriorarea pietrelor. In cele din urma, monumentul Imperiului Egiptean Antic a fost securizat timp de mai multi ani. Situl Marii Piramide este inaccesibil publicului, protejat de garduri, patrule si un sistem de supraveghere video.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/comment-les-pyramides-de-gizeh-ont-elles-survecu-aux-millenaires-11198360/
Comments are closed.