Cum au schimbat oamenii ecosistemul peștilor de apă dulce?

Populatiile au fost stramutate intr-o asemenea masura incat in prezent se pot gasi aproximativ o suta de specii in toate regiunile lumii.

Din punct de vedere istoric, Pamantul era divizat de bariere naturale: marile, pamanturile si muntii aveau toate ecosistemele lor, diferite chiar si de la un continent la altul. Dar omenirea a rupt acest echilibru. Nu numai ca s-a schimbat clima, dar si habitatul natural al anumitor specii, asa cum odinioara pestii populau apa dulce in locuri foarte specifice.

Timp de zeci de milioane de ani, aceste animale nu au putut trai in ocean si au preferat mediile acvatice mai putin sarate, cum ar fi raurile si lacurile, in zone restranse. Insa, incepand cu secolul al XIX-lea, acesti pesti au fost comercializati intre America de Nord, Europa si Australia.

Omul, la originea acestor miscari

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare vulcan din lume

Dupa cum a relatat Géo, Boris Leroy, biogeograf la Muséum national d’histoire naturelle (MNHN) si autor principal al unui studiu publicat in Science Advances, este categoric: totul s-a accelerat „cand oamenii au inceput sa introduca pesti de peste tot si catre tot”. Acest lucru este valabil in special pentru gambusia, care a fost introdusa in America de Nord pentru a combate proliferarea tantarilor.

Uneori, argumentul a fost de natura economica, in special pentru comert, cum a fost cazul tilapiei africane si al crapului argintiu, originar din Africa si, respectiv, din Asia, unii dintre cei mai apreciati pesti de catre consumatorii din intreaga lume. Exista 453 de specii dislocate din habitatul lor natural… dintre care unele au devenit chiar invazive.

O Pangea a pestilor?

Drept urmare, diversitatea pestilor de pe planeta pare sa se fi diminuat din ce in ce mai mult. Cercetatorii sunt categorici: „patru dintre cele sase regiuni biogeografice naturale ale Americii de Nord, Europei, Asiei si Oceaniei au fuzionat intr-o singura regiune mare care are acum o compozitie comuna de specii”.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Sare si zapada: este necesar sa punem sare pe zapada?

Mai rau, acestea ar putea incununa aparitia Antropocenului, o noua epoca geologica in care omul este principala forta de schimbare pe Pamant, depasind fortele geofizice. Potrivit lui Boris Leroy, introducerea de specii „nu numai ca va produce fosile comune intre diferite regiuni ale lumii, dar va crea si noi neamuri care vor modifica traiectoria evolutiva a biodiversitatii”.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/comment-les-humains-ont-modifie-lecosysteme-des-poissons-deau-douce-11191338/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More